2016 Vintage port proeverij

Op 5 juni organiseerde de Symington familie een 2016 Vintage port proeverij. Wij waren er uiteraard bij en proefden de heerlijke Vintage ports in het fraaie restaurant Entrepot in Amsterdam.

De familie Symington is één van de belangrijkste spelers op de portmarkt. Zij zijn eigenaar van Graham’s, Dow’s, Quinta do Vsuio, Cockburn, Warre en Quinta de Roriz.

2016 is het eerste algemene Vintage jaar sinds 2011. De familie Symington heeft voor al haar huizen Vintage port op de markt gebracht die wij konden proeven. Wij waren erg enthousiast over de kwaliteit van deze ports!

Cockburn 2016 Vintage Port
Deze port heeft een fraaie dieppaarse kleur. De port geeft een volle geur van aardbeien, pruimen en cassis. In de mond proeven we een krachtige port met vlezige tannine. De ronde smaken van donker fruit maken deze port nu al goed drinkbaar. Deze jonge Vintage port heeft nog wel een iets alcoholische smaak op de zeer lange afdronk. Wat ons betreft is dit een klassieker in wording.
96/100

Warre 2016 Vintage Port
De Vintage port van Warre komt van de hooggelegen wijngaard Quinta da Cavadinha. De hoogteligging proeft u in deze port. Hij is iets lichter van smaak (niet van kleur) en meer kruidig. We proeven zelfs eucalyptus. Deze droge port heeft smaken van met name aardbeien en frambozen. Dit is een echte port met karakter en past geheel in de typische Warre-stijl.
93/100

Dow’s 2016 Vintage Port
De laatste 2 jaargangen van Dow’s waren ongelofelijk goed! De 2007 kreeg 100 punten en de 2011 werd met 99 punten ‘Wijn van het Jaar’ door Wine Spectator. U kunt zich voorstellen dat wij deze port met liefde proefden.De port heeft een fraaie dieppaarse kleur die we van een Vintage port mogen verwachten. Verfijnde geuren van bloemen en aarde en rijp fruit komen u tegemoet. Een slok vult direct de mond met sterke fruitsmaken in balans gehouden door een goede zuurgraad en fijne tannines. De afdronk blijft maar doorgaan! Een bijzonder goede port en de beste van deze dag wat ons betreft!
98/100

Graham’s 2016 Vintage Port
De Graham’s Vintage Port is een Vintage port waar we altijd graag naar uitkijken. Helaas komen van deze port maar 480 flessen naar Nederland en dat is jammer omdat het een zeer goede port betreft.De port heeft een dieppaarse kleur en geeft direct een zwoele geur af. Het verrast ons dat de Graham’s iets minder zoet is dan andere Graham’s Vintage jaargangen. We proeven naast frambozen ook leer en chocolade. De afdronk wordt begeleid door fijne tannines.
95/100

Graham’s Stone Terraces 2016 Vintage Port
In 2015 bracht Graham’s ook al de Stone Terraces Vintage Port op de markt. Deze port vinden wij geweldig en zelfs één van de beste ooit gemaakt. De verwachtingen waarom daarom hoog. Bij het inschenken merken wij direct op dat Graham’s duidelijk kiest voor verfijning boven kracht. De kleur is wat lichter dan die van de andere Vintage ports. Ook ruiken wij licht rood fruit zoals bosaardbeien. In de mond is de port mineralig, fris en voorzien van frambozen en rozenbottel smaken. De afdronk is complex, rond en heeft vlezige tannines. Hoewel dit zondermeer een geweldige Vintage port is, vonden wij de 2015 een fractie beter.
95/100

Quinta do Vesuvio 2016 Vintage Port
Quinta do Vesuvio is gelegen in het oosten van de Douro, waar het warmer is dan in de westelijker gelegen streken. Daarom zijn de ports van dit huis echte krachtpatsers. De kleur verraadt dit meteen: een paarse inkt kleur vult het glas. Zwarte Bramen, pruimen en bosbessen komen direct op ons af. In de mond is de port rond en rijk en zeer krachtig. Een zachte tannine begeleidt de afdronk. Het is Quinta do Vesvio alweer gelukt een uitstekende Vintage port te maken.
96/100

Quinta do Vesuvio A Capela 2016 Vintage Port
De Quinta do Vesuvio A Capela 2016 Vintage Port komt van de beste wijngaard van Quinta do Vesuvio met de gelijkwaardige naam Capela. Deze kleine wijngaard gelegen aan de Douro rivier produceert een kleine hoeveelheid uitstekende port. De kleine hoeveelheid zie je terug in het aantal beschikbare flessen voor Nederland. Dit betreft maar 24 stuks.
De Quinta do Vesuvio A Capela 2016 Vintage Port is zó donker van kleur dat deze meer zwart dan paars is. U ruikt zeer rijpe pruimen en bosbessen met een hint van pure chocolade. In de mond proeft u kruiden, leer, zwart fruit en wederom pure chocolade. De krachtige maar ronde tannines begeleiden de intense afdronk. Een prachtige port met geweldig bewaarpotentieel.
97/100

Als wij 2016 vergelijken met het laatste Vintagejaar 2011 merken we op dat de 2016 Vintage ports iets fruitiger en ronder zijn dan de krachtpatsers uit 2011. De jaren doen in kwaliteit niet voor elkaar onder maar verschillen van karakter. De eerste scores van de critici komen net binnen en onderstrepen de kwaliteit van het jaar 2016 en van de geproduceerde Vintage 2016 ports. Wij zijn ervan overtuigd dat Vintage 2016 port een goede investering zal zijn!

Terug naar het blogoverizcht