Porthuis Fonseca

Al jaren een fenomeen onder de porthuizen en door de meesten gezien als het beste porthuis. Maar wat weten we eigenlijk over Fonseca? Lees er hier meer over.

Vintage port loopt als een rode draad door het grootste deel van de geschiedenis van Fonseca. Sinds de opkomst van Vintage port als een grote klassieker in de eerste helft van de 19e eeuw, is Fonseca één van de meest bewonderde en consistente producenten hiervan. De legendarische 1840 Vintage port was de eerste Vintage port die onder de naam Fonseca werd verkocht. Dit was het begin van een gestage stroom van prachtige Vintages zoals de 1927, 1948, 1977 en 1994, alle vier 100 punten ports.

Zoals Robert Parker schreef in The Wine Buyer’s Guide: “Fonseca is één van de grote porthuizen die de meest exotische en complexe port maken. Met zijn weelderige, verleidelijke karakter zou men Fonseca de Pomerol van de Vintage port kunnen noemen.” James Suckling beschrijft het in zijn gezaghebbende boek over Vintage port als volgt: “De Vintage ports van Fonseca zijn misschien wel het meest consistent van top kwaliteit van allemaal. Niet alleen hebben ze een opvallende bevleesdheid en krachtige rijkdom als jonge port, maar ze behouden die jeugdigheid gedurende decennia.”

Vier families hebben de geschiedenis van de onderneming gevormd sinds de oprichting in 1815. Het verhaal begint met de Fonseca en Monteiros families, de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf. Toen kwam de Guimaraens familie die het bedrijf meer dan een eeuw leidde en hun reputatie vestigde. En tenslotte de Yeatman familie en hun nakomelingen die het bedrijf met succes door de tweede helft van de 20e eeuw en in het nieuwe millennium hebben geleid.

Terwijl door de verzamelaars en kenners Fonseca met Vintage port wordt gesymboliseerd, is Fonseca voor veel wijnliefhebbers over de hele wereld het meest bekend als de producent van Bin No.27, één van de meest populaire ports ooit gemaakt.

In de loop der jaren heeft Fonseca’s vastberadenheid de kwaliteit te behouden en verder te verfijnen, geleid tot zijn kenmerkende huisstijl. Dit is ook te zien op het gebied van biologische en duurzame wijnbouw. Vooral de Fonseca Terra Prima is een schitterende biologische port.
Bekijk ons aanbod Fonseca port

Terug naar het blogoverizcht