Portsaus

Portsaus is een heerlijke volle saus die goed smaakt bij wildvlees en biefstuk. Maar hoe maak je nu een goede portsaus?

Hieronder vind je het recept voor 4 personen:

Benodigdheden:
1 stengel bleekselderij

1 kleine ui
75 gram bospeen of winterpeen
1 eetlepels olijfolie 
2 takjes verse tijm
1 laurier blaadje
2 hele kruidnagels
1 pot wildfond (Albert Hein heeft dit, vleesfond kan ook)
350 ml Rode ruby port (mag een eenvoudige zijn)
30 gram gedroogde cranberry’s
1 eetlepel maïszetmeel.

De bereiding (foto’s zijn van een saus voor 8 personen).

Snij de ui, bleekselderij in grove stukken en de peen in plakjes.

Verhit vervolgens 1 eetlepel olie in een hapjespan of steelpan.  Bak de groenten op laag vuur voor ca. 10 minuten, roer regelmatig door.

Voeg vervolgens de tijm, laurierblaadje, kruidnagels, fond en port toe.

Breng het geheel aan de kook op laag vuur en laat het minstens een uur inkoken. Je moet ongeveer 1/3 van de saus overhouden.

Zeef vervolgens de saus totdat je een gladde saus over houd.  Breng de saus vervolgens weer aan de kook en voeg de cranberry’s toe.

Verdik de saus door maïszetmeel te mengen met wat er in een kopje en toe te voegen aan de saus.
De saus zou vervolgens mooi dik moeten zijn. Voeg eventueel zout en peper toe, maar dit is niet nodig.

Terug naar het blogoverizcht