Vintage port drinken en decanteren

Als u een vintage port wil drinken, komt hier de nodige voorbereiding bij kijken. U kunt het beste een dag voor het nuttigen van een vintage port, de voorbereidingen treffen.

 

Stap 1: Recht op zetten:

Als u een goede vintage port uit uw kelder of wijnkast haalt, plaatst u deze recht op. Het liefst doet u dit 24 uur voor het openen van de fles, maar korter is ook mogelijk.

Hierdoor zakt het depot, wat door de jaren heen ontstaat, naar onderen in de fles. Doet u dit niet, dan zal het depot als flintertjes aanwezig zijn en de port troebel maken.

 

Fles recht op laten staan (niet buiten), liefst 24 uur                 Depot in een fles port

 

Stapt 2: Decanteren:

Een vintage port heeft doorgaans lang in de fles gezeten en moet wennen aan de lucht. Daarom decanteert u een fles vintage port. U begint met het verwijderen van de kurk.

 

Stap 2a: Kurk verwijderen:

Kurk is een natuur product en wordt door de jaren heen steeds minder van kwaliteit. Zijn afdichtende eigenschappen blijven wel behouden, alleen wordt de kurk broos. Bij een oude port zal het lastig worden deze met de kurkentrekker te verwijderen.

Een goed alternatief is een porttang, zie ook dit filmpje:

Indien u geen porttang heeft en de kurk breekt af, dan is dat geen probleem. Druk de kurk dan voorzichtig in de fles. De kurk en eventuele kurkresten kunt u bij het decanteren met een filter eenvoudig verwijderen uit de port.

 

Nadat de kurk verwijderd is, kunnen we beginnen met het decanteren. Hierbij schenkt u de port vanuit de fles in een karaf, zodat deze kan “ademen”.

De duur van het decanteren hangt af van de leeftijd van de port, houd globaal dit aan:

- Een Vintage jonger dan 7 jaar (is eigenlijk te jong): 10-12 uur van te voren decanteren

- Een Vintage van 8 tot 15 jaar oud: 8-10 uur van tevoren decanteren

- Een Vintage van 16-25 jaar oud: 6-8 van tevoren decanteren

- Een Vintage van 26-35 jaar oud: 4-6 uur van tevoren decanteren

- Een Vintage van 36-45 jaar oud: 3-5 uur van tevoren decanteren

- Een Vintage van 46-60 jaar oud: 2-3 uur van tevoren decanteren

- Een Vintage van 60 jaar en ouder: 1-3 uur van tevoren decanteren

 

Tijdens dit ademen wordt de port zachter en meer open. Hierdoor is de port lekkerder om te drinken en zal de port beter tot zijn recht komen.

 

Stap 2 b: filteren

Een port ontwikkeld door de jaren heen depot. Dat wilt u niet in uw glas en karaf hebben zitten. Dit kan u op 2 manieren voorkomen.

1. Pak een ouderwetse koffiefilter en giet de port hier doorheen in de karaf. Giet langzaam en laat het laatste bodempje met depot achter in de fles.

2. Gebruik 1 van de trechters met filter uit ons assortiment. Hier ook als tip; laat het laatste bodem achter in de fles.

Belangrijk is wel, dat de fles minimaal een aantal uur rechtop heeft gestaan, zodat het bezinksel heeft kunnen zakken.

 

Voorbeeld van een trechter met filter
 

Nadat de port in het karaf heeft gestaan voor de gewenste periode, is deze klaar om te drinken!

 

Bekijk onze accessoires voor het decanteren hier