De druiven achter de port

Portugal is een uniek land met unieke druiven. Wij gaan in dit artikel hier op in.

Portugal is gezegend met iets bijzonders; het heeft als enige land ter wereld haar eigen druivensoorten. Dit maakt Portugal, naast alle andere bijzonderheden in het land, vooral voor wijnliefhebbers een zeer geliefd wijnland. Port is al een zeer bekend export product van Portugal en nu wordt daar Portugese wijn ook nog aan toegevoegd. 1 van de unieke eigenschappen van de Portugese wijnen uit de Douro streek, is de smaak. De druiven geven namelijk een kenmerkte portsmaak af; vol, fruitig, zacht en vooral ook zoet. Wijnen uit de andere wijnregio’s van Portugal hebben deze karakteristieke eigenschap niet, maar zijn ook enorm in opmars.

We zoomen even in op de verschillende soorten druiven die gebruikt worden bij het maken van de port. Zoals wellicht iedereen wel weet heb je natuurlijk donkere port, Ruby en tawny, maak ook witte port. In de akten over de gronden van de Douro streek is te lezen dat er 30 druiven soorten worden aanbevolen om te verbouwen voor de productie van port en er 82 druivensoorten zijn toegestaan. De druiven zijn allemaal onderverdeelt in classificaties De meest bekende druiven soorten die gebruikt worden voor het maken van port zijn de Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cão en de  Tinta Amarela. De witte port wordt niet gemaakt van rode druiven maar van witte druiven. De druiven die men hiervoor gebruikt komen ook gewoon uit de Douro vallei en dit zijn de bekendsten Donzelinho branco, Sercial, Folgasão, Gouveio branco, Malvasia Fina,     Rabigato branco, Viosinho en Verdelho

Ruby en Tawny Port:

– De Tinta Cão is een blauwe druivensoort uit het noorden van Portugal en is een van de belangrijkste druiven waar  rode port van wordt gemaakt. Deze druivensoort is voorzien van een zeer dikke schil. Door de dikke schil komt de botrytis niet voor bij deze druif wat deze druif zeer sterk en betrouwbaar maakt  De dikke schil zorgt ook voor een zeer lage opbrengst, maar daarentegen zorgt het ook voor de kracht die nodig is voor het maken van een Vintage port. Dit is dan ook meteen de belangrijkste druif voor het maken van een Vintage Port.
– De Touriga Franca dient als hoofd ingrediënt voor rode port dit komt door de makkelijke verbouwing van deze druif. Helaas is deze druif door de hoge opbrengst wel minder van smaak en kwaliteit. Er zou beter gekozen kunnen worden voor de Touriga Nacional, die veel meer bouquet en smaak aan de wijn afgeeft.
– 
De Tinta Roriz, oftewel de Tempranillo (vooral bekend ook in Spanje) is een druif die zorgt voor geweldige wijnen. De druif is voorzien van een dikke schil, geeft weinig zuren en ook weinig zoet af aan de wijn. Deze wijn doet het alleen goed in warme gebieden en zie je daarom veelal geplant in het Superior gedeelte van de Douro (tegen Spanje aan).
– 
Ook de Tinta Barroca, net als de Touriga Franca, is vooral geroemd door zijn hoge rendement. Doordat deze druif zich makkelijk aanpast kan deze zich goed ontwikkelen op de koudere noordelijke hellingen van de Douro streek. De druif krijgt hierdoor minder zonlicht, maar er worden toch nog genoeg suikers opgebouwd in de druif als ook genoeg zuren afgebouwd. Deze druif is rijk aan tannines en rode fruit smaken.
– Een druivenras dat enkel in Portugal voorkomt is de Touriga Nacional. Deze druivensoort is bekend als de belangrijkste druif voor port van hoge kwaliteit. De druif is mede ingredient voor een rode wijn uit de regio Dão. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat deze druif, samen met de onbekende Marufo, de Touriga Franca heeft voortgebracht. Deze druif lijkt sterk op de Rufete, een druif uit het zuidoosten van Portugal. Helaas is door de kleine druif, het rendement uit deze druif niet zo groot. Wel zijn de aroma’s van zwart fruit en de dikke schil kenmerkend voor deze druif. Tannines genoeg als ook een diep donke kleur.
– Als laatste lichten we de Tinta Amarela uit. Deze druif is ook bekend onder de naam Trincadeira en wordt overal in Portugal verbouwd. De Doura streek noemt het dus de Tinta Amarela. De smaken die deze druif afgeven zijn voornamelijk van rijp donker fruit en ronde tannines. De druif is geprezen door de lange bewaartijd van de wijnen die hieruit voortvloeien. Een belangrijk onderdeel van Port.

Witte Port:

De witte druiven worden in alle 3 de regio’s in de vallei gepland en geoogst. Ook hier geldt dat de beste druiven uit de middelste streek van de Douro vallei komen, de Cima Corgo. De volgende druiven soorten worden specifiek gebruikt voor het maken van Witte port;

– Codega or Malvasia grossa: ‘De naam Malvassia Grossa is gegeven in de Upper Douro en is volgens ene graaf Odart dezelfde soort als de vennentino van Genua en de Vermentino van Corsica; in het zuiden van Frankrijk ook wel bekend onder de naam Malvoisie à gros. De druif is uitstekend geschikt voor het planten in rijke gronden door de druif zijn grote vruchtbaarheid en het is een veel geprezen druif door graaf ODART in zijn Universal Ampelografie . De belangrijkste kenmerken van deze druif: Knoppen komen eind van Maart, de schors is dun en niet gespleten. De druif rijpt in September en is zoet. De huid is dik, de druif vlezig.
– Viosinho. Deze druif groeit erg goed in het noordelijke deel van Portugal en wordt veelal als blend druif gebruikt, omdat de druif beschikt over veel structuur en veel smaak.
– 
Donzelinho branco. Een druif met het label; Zeer goed. Wordt gebruikt in een blend voor witte port. De druif geeft een herkenbare lavendel achtige geur af. De huid van de druif is erg dik, wat de druif weliswaar sterk maakt voor o.a. meeldauw, maar doordat de bloesem erg vroeg in het seizoen al wil bloeien, is de druif daardoor ook sterk beïnvloedbaar door een slechte lente.
– Malvasia Fina. Deze druif kennen we vooral van de productie van wijnen van het eiland Madeira. Deze druif wordt echter ook verbouwd in de Douro regio en wordt daar in gezet voor de productie van witte wijnen. De druiven geven de port een zoetig karakter. De Malvasia druif kent in Portugal alleen al meer dan 12 variëteiten.
– Rabigato; Geplant in de gehele regio in de Douro Superior , is dit een van de Douro ‘s beste witte druiven. Ze dragen heldere verfrissende zuren voor witte blends..Wanneer ( zelden) het wordt gevinifieerd als een enkele variëteit doet zijn aroma denken aan acacia en oranjebloesem met plantaardige hints en een sterk mineraal karakter. Deze druif heeft een volle body en goed zuur structuur. De trossen zijn middelgroot en de druiven klein en groenig – geel van kleur.

( bron; Wines of Portugal/ The illustrated Douro/ Wikipedia)

Om u op weg te helpen en enkele simpele handvatten te geven, hierbij een mooi schema over Port van de ‘Vintage Port Academy’, die de meest bassale informatie weergeeft:

Screenshot at nov. 11 09-45-05.png
 

Terug naar het blogoverizcht