Een reis door de Douro

Graag nemen wij u mee op een geweldige rondreis door de Douro vallei, de vallei die wereldberoemd is om zijn unieke druivensoorten en waar de enige echte port vandaan komt.

We komen langs alle soorten druiven die de Vallei te bieden heeft. We gaan u meenemen en komen langs de verschillende Quinta’s en de bereidingswijze van zowel port, als ook de kenmerkende manier waarop ze de Quinta’s onderhouden, het land bewerken en tradities in stand houden, al eeuwen lang.

We beginnen onze reis op een andere manier dan u zou denken. In plaats van dat we beginnen bij het begin, beginnen wij op het eind..

​ Het verhaal eindigt in Porto, waar de houten vaten met de portwijnen vroeger door de Douro vallei stroomafwaarts aankwamen om vervolgens op grotere boten te worden geladen De vaten werden goed gezekerd om  de overtocht te kunnen maken van Portugal naar Groot Brittannië. In Porto, 1 van de meest belangrijke steden van Portugal, mede door zijn bekende haven waar vanuit port over de hele wereld wordt vervoerd, zijn alle porthuizen vertegenwoordigd in de eeuwen oude binnenstad. Hier kun je het resultaat proeven van 1 van de belangrijkste export producten van Portugal. Portugal is 1 van de 7 grootste wijnproducenten van de wereld, met de export van kurk zijn ze zelfs de grootste ter wereld.

Wanneer we onze reis vervolgen verlaten we de prachtige stad met zijn rijke historie en begeven we ons stroomopwaarts naar het begin van het achterland van Portugal. We volgen de Douro voor een aantal kilometers oostwaarts en zien in de verte een nieuwe rivier bij het punt Entre-os-Rios, de Tamega. Deze rivier komt uit het noorden en valt niet in de Douro streek. Ondanks dat de Douro streek al wel begint achter de Entre-os-Rios, vallen hier nog maar weinig druiven te bekennen. Wel zien we duidelijk dat hier het ruige terrein van de Vallei zich begint te vormen.

In de route door de vallei komen we verschillende soorten druiven tegen. In een andere Blog gaan we hier verder op inzoomen zodat u een duidelijk beeld krijgt, welke druiven u kunt proeven in een mooi glas port.

De Douro vallei is onderverdeelt in 3  onderscheidende regio’s waarbij de kwaliteit van de druiven de regio’s van elkaar scheiden. Het begint met de druiven in de Baixa Corgo. Dit gebied achter de bergen van de Serro do Marão is de slechtste van de 3. De druiven die hier groeien zijn zeer dicht op elkaar geplaatst, de smaak is daardoor niet intens en de druiven en opbrengst worden dan ook meestal gebruikt voor de productie port’s die u veelal in de supermarkt vindt. De opbrengst per hectare is veruit het hoogst in dit gebied van de Douro vallei.

Het tweede gedeelte van het Douro gebied is gekenmerkt door de zeer hoge hellingen, de zeer harde grond en meteen ook de reden dat alleen de beste druiven hier overleven en zo vol zijn van smaak. De Cima Corgo is de meest ruige omgeving (vertaald betekend dit; bovenste rivier). Er bestaat hier nog steeds nauwelijks toerisme, mede omdat het slecht bereikbaar is. De port industrie is zeer belangrijk voor deze regio van de vallei. Je ziet hier dan ook de beste port wijn huizen vertegenwoordigd met zeer veel wijnranken.

Het grootste gebied in de port streek is de Douro Superior. De naam doet denken dat hier de beste druiven en de mooiste wijnen vandaan komen, echter wordt dit gebied als 2e gebied gezien. Mede doordat het gebied een warm klimaat heeft en er weinig regen valt zien we dat hierdoor de opbrengst lager is dan in het eerste gebied, de Baixa Corgo. De ruige rivier maakt het gebied slecht bereikbaar voor de boten en om goederen te vervoeren van en naar het gebied. Slechts 8000 hectare van de maar liefst 110.000 hectare in dit gebied wordt gebruikt voor het maken van wijn.

Zoals al even benoemd zijn de tradities eeuwen oud en worden de tradities onderhouden door de meeste wijnhuizen. Tradities, maar vooral ook ambachten die nog steeds van generatie op generatie worden overgedragen zijn onder andere het hergebruiken van de vaten met de stalen ringen. Deze worden nog met gereedschap van meer dan 100 jaar oud betimmerd en geslagen.

De bewerking van het land gebeurd veelal met de hand. Dit is niet omdat ze graag vast willen houden aan deze manier van werken, maar omdat het simpelweg onmogelijk is om op de steile trapsgewijze aangelegde terrassen. Deze manier van werken is wel zeer arbeidsintensief wat je ook terug ziet in de prijs van de port. Er bestaat geen goedkopere manier het land te bewerken.

De Douro vallei kent naast de Rio de Douro, ook nog een andere rivier die samenkomt bij de Rio de Douro, waar Quinta’s zorgen voor mooie port wijnen. Dit is in de Douro Superiour regio, waar onder anderen de Quinta de Canada haar huisvesting heeft. De Quinta da Canada, Quinta de Assares en de Quinta do Ataíde verbouwen als enige Quinta’s de port op een organische wijze in deze regio. In deze 3 Quinta’s worden Portugese wijnen gemaakt. Maar ze zijn ook hofleverancier van hoogwaardige druiven aan de porthuizen.

De Douro Vallei kent ook een zeer bijzondere wijnroute, waar je als toerist en wijnliefhebber het gehele jaar door kunt kijken bij maar liefst 40 wijnmakers en porthuizen. Als klap op de vuurpijl kunt u, in de maanden September en Oktober, meedoen met het plukken van de druiven en zelfs het met de blote voeten persen van de druiven. Zo heeft u zelf ook uw steentje bijgedragen aan de oogst van dat jaar, en wellicht ligt de door u gemaakte port, nog wel 100 jaar na te rijpen!

Terug naar het blogoverizcht