Geproefd: 2015 vintage port!

Wij kregen 2 ‘cask samples’ toegestuurd van de nog uit te brengen 2015 vintage port. Deze moesten natuurlijk geproefd worden..

Afgelopen woensdag ontvingen wij 2 375ml flesjes van zowel Quinta do Vesuvio 2015 vintage port en de Dow’s Senhora da Ribeira 2015 vintage port. 2015 staat als jaar hoog aangeschreven, dus waren we van te voren al enthousiast! De port hebben wij ‘s ochtends gedecanteerd en halverweg de middag zonder eten goed geproefd. Proeven zonder eten houd het smaakpallet het meest neutraal.

Dow’s Quinta Senhora da Ribeira 2015 vintage port
Dow’s behoord met de klassieke vintage port tot de allerbesten. 2007 kreeg 100 punten en 2011 was wijn van het jaar! We zijn daarom erg benieuwd naar deze single quinta. De port is erg donker van kleur met een paarse rand. Krachtige neus, door de jonge leeftijd tikje alcohol, rozenbottel en pruimen.  In de mond is deze port mooi rond, licht peperig. Pruimen, vijgen en een vleugje van donkere chocolade maken het geheel af.  De port vult de mond volledig door zijn lobbigheid, de afdronk blijft lang hangen.
Een prachtige vintage port, maar eigenlijk wel minimaal 15 jaar bewaren. 93/100

Quinta do Vesuvio 2015 vintage Port
Het lijkt wel of Quinta do Vesuvio elk jaar betere port maakt. Tegenwoordig behoort Quinta do Vesuvio tot de beste vintage port makers.
Zeer donker paarse kleur, bijna zwart. Ten opzichte van de Dow’s geen paarse rand, waardoor deze nog krachtiger lijkt. De neus geeft naast nog wat alcohol, donker fruit zoals bosbessen en je ruikt wat verse bloemen.
Je proeft cassis in de mond, begeleid met zacht rood fruit zoals frambozen en zoethout. Perfect in balans, zwoel en krachtig tegelijk. Door intensiteit explodeert deze vintage port in mond en blijft de afdronk maar doorgaan en doorgaan. Een indrukwekkende vintage port! 96/100

De port ligt nu in Portugal nog lekker te rijpen op hout en komt in het najaar naar Nederland. Het tikje alcohol op de neus, zal dan al bijna weg zijn. 2015 beloofd veel goeds! We hopen nog veel te proeven en dat in blogs te verwerken. Proost!

Terug naar het blogoverizcht