Geproefd: Taylors Reserve Port

Wij hebben 2 fraaie Reserve ruby’s van Taylors geproefd, hier leest u er meer over.

Allereerst een korte inleiding van deze 2 Reserve Port’s:

Wat is ook alweer een Reserve Port?
Een Reserve port is een Ruby port die langere hout lagering heeft gehad. Hierdoor krijgt de port meer complexiteit dan een standaard Ruby. De Reserve Port’s zijn altijd blends van verschillende druiven en jaren zoals gewoonlijk bij een Ruby Port.

Omdat het verschil vrijwel niet aan de naam is af te lezen bij deze 2 ports, zullen wij ons in dit artikel vooral bezighouden met de verschillen in smaak, textuur en afdronk van de port.

 

1. Aller eerst de Taylors First Estate Reserve Port:
Bij het openen van deze port, ziet u meteen aan de kurk met kunststof dop, dat u deze port gemakkelijk 3 maanden geopend kunt bewaren, zonder dat de smaak hier slechter van wordt. Bij het uitschenken zien we meteen de prachtige diep rode gloed van de Ruby. Deze doet redelijk stroperig aan, wat ons meteen een indicatie geeft van de stevigheid en de structuur van de port. Het boeket zoals we dat kennen bij een wijn, geeft weinig tot geen verschil na het walsen. De geur is zeer bloemig, we kunnen erg veel fruit waarnemen en zelfs een botertje komt de neus tegemoet.
De smaak van deze First Estate, is First-class. Echt een top Reserve Port. Prachtige balans tussen complexiteit, afdronk, fruitige zachte tonen ( we proeven vooral vijgen, zwarte bessen, kersen en ver weg, maar aanwezig, ook pruimen) en een volle body. De houtlagering is bij deze First Estate Ruby Port goed te proeven (maar liefst 7 jaar op houten eiken vaten gelagerd).
We zijn blij verrast met deze ontdekking!

2. Vervolgens de Taylor’s Select Reserve Port:
Om een vergelijk te kunnen maken tussen 2 of meerdere port’s is het belangrijk de Port in de zelfde condities te drinken en daarom hebben we de Select Reserve fles ook geopend zoals we dat met de First Estate gedaan hebben. Bij het uitschenken van de Taylor’s Select Reserve Port, valt meteen op dat de kleur een stuk lichter is dat de Taylor’s First Estate Reserve Port. De verwachting is dan ook dat de smaak wat lichter zal zijn en minder complex.
De smaak van deze Ruby is zeker niet slecht, maar heeft wel een groot verschil met de First Estate. Je proeft vooral veel jong fruit, een pallet dat zeer prettig is in de mond, maar wat ook meteen haar beperkingen weergeeft. Een afdronk is dan ook korter. Je mist de complexiteit en vooral ook de houtlagering van de First Estate in dit glas. Wanneer je dan toch iets bijzonders wilt proeven, kom je op iets van kokosnoot uit. Niet iets dat je meteen zou verwachten bij een jonge Ruby.
Deze port is meer een port voor “ieder” moment

Terug naar het blogoverizcht