Herfstbezoek 2018 aan Porto en de prachtige Douro streek.

Wij reisden naar Portugal om ons lekker te laten onderdompelen in goede wijn en port!

Dag 1 donderdag 25 oktober 2018
We vertrokken uit Nederland op één van de laatste mooie nazomerdagen van 2018. De zon scheen maar het was te voelen dat de herfst in aantocht was. Voor ons als Vinho do Porto familie zou dit het eerste bezoek in de herfst worden aan Porto en de Douro streek en we verheugden ons al op de mooie kleuren en aangename temperaturen in Portugal. Na een goede vlucht kwamen wij halverwege de middag aan in Porto. Tijd om te acclimatiseren hadden we niet, want we werden om 16.30 uur verwacht bij Cruz in Vila Nova de Gaia. Dit is geen bezoekerslocatie maar de plek in Gaia waar de Cruz familie haar kelders waar zij zij de port laten rijpen en daarna bottelen. Ook bevinden zich hier de kantoren van waaruit de marketing en distributie plaatsvind. Dit doen ze niet alleen voor hun eigen merk Gran Cruz, maar ook voor het port- en wijnhuis Dalva.

Wij werden ontvangen door Dalva’s Isabel Abreu Lima bij de kelders van Cruz en werden door haar voorzien van passende bedrijfskleding. Daarna nam Isabel ons mee in de kelders en de afvulruimte om ons stap voor stap het productieproces van Cruz en Dalva uit te leggen. Ze liet ons oude vaten zien waar de Ruby ports naar de oude traditie kunnen rijpen naar Tawny port, maar ook een gigantische stalen tank (364.000 liter) waar de Ruby port in rijpt. Het was boeiend om bij het grote concern Cruz en Dalva achter de schermen te kunnen kijken, te zien hoe professioneel maar ook ambachtelijk zij er werken en te zien hoe oude en nieuwe tradities van maken van port samen komen.

     

Na de rondleiding liepen we richting de rivier waar Cruz aan de boulevard in Gaia een prachtig oud pand heeft opgeknapt dat sinds 2012 als bezoekerscentrum dient. Hier komen grote aantallen toeristen heerlijke port proeven, een kijkje nemen in de kunstgalerie en genieten van een heerlijk glaasje port óf portcocktail op het dakterras met een prachtig uitzicht op Porto aan de overkant van de Douro.
In dit prachtige pand hebben we uitgebreid de ports van Dalva geproefd.

Wij proefden:

Dalva Dry white
Een zeer frisse en fruitige port. Minder droog als de andere dry white op de markt. Dit smaakt naar meer!
Dalva Dry White reserve
De veroudering op houten vaten komt al mooi naar voren in deze port, maar toch behoud deze port zijn frisheid. Heerlijk met een goed kaasplankje of gedroogd fruit.
Dalva 20 year old dry White
Dit is een zeldzame port, een 20 jaar oude witte droge port. Gortdroog in de mond, met fijne frisse smaken. Een port voor de echte connaisseur.
Dalva 2007 Colheita White
Dalva kwam dit jaar met de Colheita White 2007 en wij waren direct verkocht. Wanneer je deze port proeft verwacht je dat die veel ouder is. Een port met sterke smaken van gebrande sinaasappelschil, gedroogd fruit en voorzien van een uitstekende zuurtegraad.
Dalva 1989 Golden White
Wat mij betreft de winnaar van de avond. Een zeer krachtige fraai verouderde witte port. Deze port is bijna 30 jaar oud en heeft al die jaren gerijpt op eikenhout. De kleur is mooi goud, aroma’s van gerijpt geel fruit. Uitstekend in balans en zacht in de mond. De afdronk blijft lekker lang hangen.
Dalva 20 year old tawny port
Een heerlijke 20 year old tawny port. Behoort tot de betere op de markt.
Dalva 1995 Colheita Port
Bijna even oud als de 20 year old tawny, maar met meer karakter. Hier proef je het verschil tussen een blend en een enkele jaargang. Ik neig dan bijna altijd naar de jaargang en in dit geval ook, erg lekker!

Aan het einde van dag 1 konden we concluderen dat we een prachtige eerste dag in Porto hebben gehad! Wordt vervolgd………

Terug naar het blogoverizcht