Herfstbezoek 2018 deel 2

Na ons ontbijt vertrokken wij richting de Douro Vallei. Waar wij uitkeken naar de rondleiding en proeverij met lunch bij Churchill’s Quinta da Gricha. Een locatie waar wij nog niet eerder zijn geweest maar die sinds een jaar ook bezoekers kan ontvangen voor een overnachting met ontbijt, lunch en diner.

Quinta da Grisha

Tijdens de rit naar de Douro Vallei was het erg mooi om te zien hoe het landschap verandert richting de herfst. De kleuren van de bladeren zijn prachtig oker, oranje en rood en het voelt als een nieuwe omgeving in vergelijking met de zomer. Ook de wegen worden anders wanneer je de Douro Vallei in rijdt. Waar het een aantal jaren terug ondenkbaar was om met een “gewone” auto naar de Quinta da Gricha te rijden, een 4×4 was het enige vervoersmiddel dat je er kon gebruiken, gaat dat tegenwoordig veel beter. De wegen zijn nog steeds hobbelig met veel gaten en losse stenen, maar dat geeft direct de charme weer van de streek. Het lijkt soms alsof de tijd heeft stilgestaan en je voelt de rust wanneer je naar de prachtige omgeving kijkt. Na ongeveer 2 uur rijden vanuit Porto arriveerden wij bij Quinta da Gricha. Deze Quinta is gesitueerd op de noordzijde van de heuvels van de Douro rivier en ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Pinhao. We werden vriendelijk ontvangen door Claudia en gingen direct van start met de rondleiding. De oogst van 2018 is sinds 3 weken voorbij maar bij binnenkomst van de lagaras, de granieten bakken waarin de druiven gestampt worden, konden we de druiven nog ruiken. Claudia liet ons alle stappen zien van het proces van druif tot het rijpingsproces in de eiken vaten op locatie. In mei 2019 zullen de wijnen van de 2018 oogst geproefd worden en dan zal er worden bepaald wat voor port het zal gaan worden. Daarna wordt de port verplaatst naar de kelders in Vila Nova da Gaia waar het voor korte of lange tijd bewaard wordt.

Natuurlijk hebben we uitgebreid de ports van Churchil’s geproefd en we hadden geluk! We mochten de Vintage 2016 voor het eerst proeven en dat was een feestje.

Proefnotitie Churchill’s Vintage 2016
De port is diep paars van kleur en je ruikt een beetje alcohol met daarnaast de geur van aardbeien en framboos. De port geeft smaken van pruimen, koffie en een vleugje leer. De zuren zijn in balans en hij heeft een lange nasmaak. Als jonge Vintage was hij nu al erg lekker om te drinken!
96/100 punten

Na het proeven genoten wij van een heerlijke lunch, gekookt door de kokkin van Quinta da Gricha, met bijpassende Churchill’s wijn en port. Het blijft bijzonder dat we mogen genieten van de prachtige omgeving, lieve en aardige mensen en natuurlijk de heerlijke ports. Wanneer je naar de Douro Vallei gaat, raden wij je zeker aan om Quinta da Gricha met zijn prachtige omgeving, aan te doen!

Terug naar het blogoverizcht