Herfstbezoek 2018 deel 3

Na de heerlijke lunch bij Quinta de Gricha, hadden we niet al te veel tijd om na te genieten van al het lekkers. Een hobbelige maar prachtige route naar Quinta de Noval stond op de planning.

Tijdens onze rit van Porto naar de Douro Vallei viel het ons al op, rookpluimen op de berg, dalen met rook  en een vurige lucht prikkelde onze neuzen. Na de bosbranden van afgelopen zomer konden wij ons niet voorstellen dat de Portugese boeren ‘expres’ brandjes stookten om zich te ontdoen van snoeihout, maar niets bleek minder waar. Via een prachtig pad kwamen wij aan bij Quinta do Noval waar Patricia ons al opwachte. Na het uitspreken van onze verwondering over de vuren onderweg, gaf Patricia aan dat er een Portugese wet bestaat waardoor er tot 25 oktober geen vuur gestookt mag worden vanwege de droogte. De boeren sparen hun brandhout op en na de 25e oktober mogen zij het opstoken. Dit verklaarde de vele kleine brandstapels op de berghellingen in de Douro.

Wanneer je aankomt bij Noval valt direct de grote ‘pine tree’ op, die prominent op het erf van de prachtige oude woning staat. Het oude huis heeft geen vaste bewoners meer maar ontvangt geregeld gasten. De quinta is erg uitgestrekt en de hoogteverschillen tussen de wijngaarden variëren van 100 tot 600 meter boven de Douro rivier. Door deze verschillen kunnen ze de verschillende druivenrassen perfect laten bloeien en groeien. Noval heeft veel verschillende mooie ports maar de ‘Koningin van Noval’ is toch wel de Nacional Vintage Port. In een speciale wijngaard, Quinta Nacional, achter het huis worden de oude en nieuwe wijnranken met zorg bijgehouden.

Het bijzondere aan deze wijnranken is dat ze de druifluis epidemie (Phylloxera) overleefden, terwijl deze epidemie de hele Europese wijnbouw verwoeste rond 1870. Tegenwoordig worden alle druivenranken in Europa geënt op Noord-Amerikaanse enten, behalve in de Nacional wijngaard. Er hingen nog verschillende trosjes druiven aan de ranken. Wij mochten proeven en het was heel bijzonder om de zoetheid van de druiven te ervaren. Vol, rond en met enorm veel smaak!Druiven proeven in de Nacional wijngaard!

De waardevolle port ligt in de oude loods naast het porthuis te rijpen. In prachtige oude vaten rijpen de bijzondere ports van Noval, waaronder ook de oogst van de Nacional wijngaard uit 2018. Of dit ooit een Nacional Vintage port wordt, of dat deze port in een andere soort port wordt ‘geblend’ is nog onbekend. Zo kwam tot ieders verrassing vorig jaar de 2001 Quinta do Noval Nacional op de markt.
Na de rondleiding stond er een proeverij op het programma in het oude huis. Hier kregen wij de Quinta do Noval Black, de Late Bottled Vintage 2012, de 10 year old, de 20 year old en de 2016 Vintage Port te proeven.

De port is van een voortreffelijke kwaliteit en smaakte uitstekend. Het onderstreept de kwaliteit van de Quinta  en de passie van het team van Quinta do Noval!

Terug naar het blogoverizcht