Herfstbezoek 2018 deel 4

We vertrokken vroeg uit de Douro om terug te keren naar Porto. Er stond een bezoek aan Taylor’s op de agenda. Maar voordat we bij Taylor’s aankwamen, bezochten we de MERCADO DO BOLHÃO, de bekende versmarkt van Porto. Omdat de prachtige locatie waar de markt al heel lang is gevestigd, grondig gerenoveerd wordt, is hij tijdelijk naar een andere locatie verplaatst. De markt is een feest voor de zintuigen door de vele kleuren en geuren van fruit en groente, verse vis en vlees en de gezellige eetkraampjes waar je ook een goede kop koffie of port kan drinken. Uiteraard doe je dit laatste met een heerlijke éclair, dé zoete specialiteit van Porto. Zeker de moeite waard om te proberen!

MERCADO DO BOLHÃO

Daarna meldden wij ons bij Taylor’s waar wij hartelijk werden ontvangen. Taylor’s heeft een mooi bezoekerscentrum dat een klein stukje de heuvel op is gelegen in Vila Nova de Gaia. Als bezoeker kan je door de mooie oude ‘lodge’ lopen aan de hand van een audiotour. Dit geeft een mooi beeld van het vroegere en huidige proces van port maken.

Taylor’s Lodge

De rondleiding eindigt in de shop en wijnbar van Taylor’s. Hier kan je tegen betaling de port van Taylor’s proeven. Taylor’s gaf ons de gelegenheid om zeven ports uit hun uitgebreide assortiment te proeven. Wij probeerden achtereenvolgens:

Aan lekkere port geen tekort!

Taylor’s Chip Dry: Een mooie droge witte port. Lekker in een cocktail met tonic!
Taylor’s Late Bottled Vintage 2013: Een mooie soepele en ronde Late Bottled Vintage, met heerlijke smaken van rood fruit.
Taylor’s Historic Limited Edition: Een fles met een unieke vorm zoals die in de eerste helft van de 18e eeuw in Engeland werd gebruikt met een inhoud van 1 liter. Deze fles is gevuld met een krachtige Tawny Reserve Blend. Een prachtig collectors item.
Taylor’s 10 Year Old Tawny: Dit blijft toch wel één van de beste 10 year old Tawny’s op de markt, zo niet de beste.
Taylor’s 20 Year Old Tawny: Altijd een genot om deze port te mogen drinken. De 20 jaar lange rijping is prachtig zichtbaar in deze port.
Taylor’s Quinta de Vargellas 2004 Vintage Port: Een heerlijke fruitige jonge Vintage port uit 2004. 2004 was geen klassiek Vintage jaar, maar deze Vintage port is erg lekker!
Taylor’s 2009 Vintage Port: Een klassieke Vintage port en een echte krachtpatser. Nog een stuk wranger dan de 2004, maar deze port moet nog een tijd rijpen. De potentie en de kwaliteit is er!

Nagenietend van de heerlijke port’s van Taylor’s, spoedden wij ons naar de stad voor een smakelijke maaltijd in één van de vele restaurants die Porto rijk is. De volgende dag stond Cockburn op het programma en dat beloofde een mooie afsluiting te worden van onze herfsttrip naar Porto. Wordt vervolgd…

Terug naar het blogoverizcht