Herfstbezoek 2018 deel 5

Bezoek Calem

Na een lange en gezellige avond in Porto ging de wekker weer vroeg af. We wilden graag op tijd aankomen bij de Calem Lodge. De Calem Lodge is een groot, wit gebouw direct aan het begin van de kade van Vila Nova de Gaia en is daardoor niet te missen. Hierdoor is het ook het meest bezochte porthuis en het op één na best bezochte wijnhuis ter wereld.
Door de grote aantallen bezoekers is de aanpak er professioneel. Na afgerekend te hebben bij de receptie, komen we in een wachtruimte voor de rondleiding. Hier krijgt de bezoeker op een visueel aantrekkelijke manier een goede uitleg over port en het ontstaan ervan.

Calem Lodge

In groepen van 20 tot 30 personen worden de bezoekers in circa 45 minuten rondgeleid  door de Lodge. Door de grootte van de groep komt het iets onpersoonlijk over, maar bezoekers krijgen wel een goede uitleg afgewisseld met leuke visuele animaties.

Calem Port

Calem proeverijAan het einde van de rondleiding kwamen we in een grote proefzaal waar bezoekers 2 of 3 (afhankelijk van hun ticket) ports te proeven krijgt. Wij werden hier apart genomen voor een uitgebreide proeverij. We proefden hier de Calem Late Bottled Vintage 2013, de Vintage 2015, de 10 Year Old Tawny, de 20 Year Old Tawny, de Colheita 1998 en de Colheita 2002. Wat ons betreft was de Colheita 2002 de winnaar van de proeverij. Mooi in balans en met frisse zuren.

Bezoek Cockburn

Na een korte lunch werden wij verwacht bij Cockburn. Voor het bezoek aan deze Lodge maken we een kleine en steile klim de heuvel op. Wanneer we de Lodge binnenstappen, zijn we erg verrast door de grote, moderne en chique ruimte. Volstrekt anders dan de andere Lodges die we tot nu toe hebben gezien.

Tijdens de rondleiding die Cockburn voor ons had georganiseerd, viel ons het grootse formaat van deze Lodge op. Wat deze Lodge met name zo bijzonder maakt is de nog volledig in werking zijnde kuiperij in eigen beheer. Wie de Lodge op werkdagen bezoekt, zal hier het oude ambacht van het maken en repareren van de vaten kunnen zien. De kuiperij in de Cockburn Lodge werkt voor alle Symington porthuizen, waaronder Graham’s en Dow’s.

Cockburn kuiperij

Na een informatieve rondleiding onder andere langs de eindeloze rijen portvaten, kwamen we in de algemene tastingroom. Via een trapje gingen we vervolgens naar de ‘exclusive tastingroom’. Hier kregen wij een Cockburn Fine White, een Special Reserve, een Late Bottled Vintage 2013, een 10 Year Old Tawny, een 20 Year Old Tawny en een Cockburn Quinta do Canais 2010 Vintage Port te proeven. Ondanks de jonge leeftijd van de Vintage port, was dit voor ons de uitblinker van de proeverij.

Een lege tafel

Met het drinken van deze heerlijke ports kwam er voor ons een einde aan een korte maar geweldige herfst trip naar Porto en de Douro vallei. Wij kunnen nu al haast niet wachten op ons volgende bezoek aan deze prachtige stad en de schilderachtige Douro vallei!

Viva, oftewel proost!

 

Terug naar het blogoverizcht