Masterclass Quinta do Noval

Met enige regelmaat krijgen wij uitnodigingen voor proeverijen en masterclasses. Helaas kunnen wij niet altijd deelnemen. Toen wij een uitnodiging van Jean Arnaud, de Nederlandse Importeur van Quinta do Noval, kregen voor een masterclass over Quinta do Noval waren wij direct enthousiast.

Quinta do Noval is één van de belangrijkste porthuizen die wij in ons assortiment hebben. Wij hebben dit porthuis al eens met veel plezier bezocht. De masterclass werd verzorgd door David Betti van Quinta do Noval samen met Nederlands eerste ‘Certified Port Educator’ Cees van Casteren. Bovendien stond het proeven van een Quinta do Noval Nacional op het programma!

De Masterclass

Tijdens de introductie over het Porthuis Quinta do Noval en de Douro regio proefden we de Quinta do Noval Ruby en Tawny. Deze beide ports hebben wij niet in ons assortiment omdat wij anders een oververtegenwoordiging in deze categorieën port hebben.

Quinta do Noval Ruby
De Quinta do Noval Ruby Port heeft een mooie volle paarse kleur en ruikt verleidelijk. In de mond mooi rood fruit en een prima afdronk; een mooi Ruby Port.

Quinta do Noval Tawny
De Quinta do Noval Tawny Port was qua kleur nog vrijwel een Ruby. Dat zie je niet vaak. Zelfs naast de Ruby gehouden, was er bijna geen verschil te zien. Ondanks dat het wel duidelijk een Tawny port is, lijkt de smaak van deze Tawny, van alle Tawny ports die wij ooit geproefd hebben, het meest op een Ruby port. Nog een erg jonge port. Te jong als je het ons vraagt. Maar de kwaliteit is er zeker.

Masterclass Quinta do Noval

Ondanks dat wij veel weten van port valt er altijd meer te leren. Zo ook bij deze masterclass.

Quinta do Noval bezit 100% klasse A wijngaarden. Deze klassering wordt bepaald aan de hand van een puntentelling waarbij 12 factoren bepalend zijn voor het toekennen van punten. De kwalificatie van de wijngaard bepaald hoeveel portwijn deze per jaar mag produceren. Dit wordt jaarlijks door het IVDP vastgesteld.

Quinta do Noval 20 year Old Tawny & Quinta do Noval 1997 Colheita Port
Het is altijd leuk om ports naast elkaar te proeven, helemaal als ze ongeveer even oud zijn. De Quinta do Noval 20 Year Old Tawny is een port van zeer hoge kwaliteit die wij van harte kunnen aanbevelen. Deze port heeft vanwege de oxidatie al zijn mooie Tawny kleur gekregen. Op de neus heeft deze port zijn karakteristieke Tawny geuren van gebrande noten, spijs en tabak. In de mond proeven wij gedroogd fruit, pruimen, chocolade, nootjes en leer met een lange zachte afdronk.
Toch is voor ons de 1997 Colheita Port de winnaar. Nog een stuk donkerder van kleur maar al wel met een licht groenige rand. Deze groene rand ontstaat naar lange rijping op hout. De geur is net een stuk sterker maar wel vergelijkbaar met de 20 jaar oude Tawny. Wij proeven gebrande sinaasappelschil, spijs en chocolade; een prachtige port uit een uitstekend jaar.

Quinta do Noval 2000 Vintage Port & Quinta do Noval 2000 Nacional Vintage Port
Tijd voor het slotakkoord: de reguliere 2000 Vintage Port naast de 2000 Nacional Vintage Port. In de Nacional wijngaard staan nog druivenstokken die niet op Amerikaanse stokken zijn geënt. Sinds Phylloxera (druifluis) uitbraak in de 19de eeuw zijn alle wijnstokken op Amerikaanse stokken geënt, behalve deze wijngaard die resistent is voor de druifluis. Dit maakt deze Vintage port zeldzaam en duur, een fles 2000 Nacional kost ongeveer €1.000,-.
2000 is een klassiek Vintage portjaar dat de laatste jaren steeds beter gewaardeerd wordt. Vintage port uit dit jaar is van uitstekende kwaliteit en zeer fruitig.

David Betti: Wij rijpen de Vintage Port steeds korter op houten vaten om de natuurlijke smaak de boventoon te laten voeren.

Kleur: De Vintage port is al behoorlijke verkleurd door de rijping op de fles en toont zijn leeftijd al. De Nacional Vintage Port is nog een stuk donkerder van kleur en hij kan je gemakkelijk voor de gek houden omdat je daardoor kan denken dat dit een jonge port is.

Geur: beide ports hebben een verleidelijke geur van eucalyptus, vijg en rood fruit. De Nacional heeft nog wat meer donker fruit aroma’s maar is ook nog wat meer gesloten.

Smaak: De Vintage port is verleidelijk en mooi op dronk. Rood fruit, als aardbeien, vullen de mond en blijft lang hangen. Erg lekker en goed op dronk. De Nacional komt nog erg jong over en heeft nog veel tannine. Deze port vult direct de mond met vlezige tannine en smaken van pruimen jam en chocolade. De afdronk is erg lang. Deze port is eigenlijk nog te jong en mag zeker nog 10 jaar liggen om goed op dronk te komen.

Kortom een geslaagde masterclass waar wij van hebben genoten!

Terug naar het blogoverizcht