Op Port reis, deel 4

Het grootste bedrijf in de port handel is Symington. Dit bedrijf bezit meerdere porthuizen zoals Dow’s, Graham’s, Quinta do Vesuvio, Warre’s en daarnaast nog een aantal wijnhuizen met als bekendste Chryseia. Wij bezochten de wijngaard van Dow’s, Quinta de Bonfim en de Graham’s Lodge in Vila Nova de Gaia (Porto).

Quinta de Bonfim – Dow’s
Quinta de Bonfim ligt direct naast Pinhao. Je kan er lopend vanuit het stadje naar toe. Sinds 3 maanden staat hier een gloed nieuw bezoekerscentrum. Dit nieuwe bezoekerscentrum is gebouwd in de stijl van de Douro streek en oogt bijzonder fraai. Tegen betaling is er een rondleiding mogelijk en is er voor elke portemonnee wel een leuke proeverij. Het valt overigens op, dat iedereen perfect Engels spreekt.

De rondleiding die wij kregen was goed georganiseerd en werd met veel enthousiasme gedaan. Na een klein overzicht van de geschiedenis van het huis werden wij meegenomen naar de productie ruimte. Deze hypermoderne ruimte is voorzien van temperatuur geregelde stalen lagars (fermentatie bakken) met een stamp robot. Vroeger werden door mensen de druiven gestampt in de stenen lagars, maar dat kan vanwege capaciteit redenen hier niet meer. De stamp robot is een perfecte imitatie van een mens. De voeten zijn van siliconen en de temperatuur en druk van de voet komt overeen met die van een mens. Bijzonder om te zien, maar de oude traditionele manier had ook zeker zijn charme.

Quinta de Bomfim beschikt over een zeer fraaie proefruimte. De prijzen voor verschillende proeverijen zijn netjes. Mocht je nog wat port willen meenemen, dan is er een leuke shop. De prijzen zijn overigens niet goedkoper dan bij ons, vaak het tegenovergestelde zelfs.

Wij vonden het bezoek zeker de moeite waard een stuk beter dan die van Quinta do Panascal.

 

Graham’s Lodge.
De Graham’s Lodge wordt gezien als het leukste porthuis om te bezoeken in Vila Nova de Gaia (Porto). Dat wilden wij wel bevestigd zien dus hebben wij een uitgebreide rondleiding en proeverij gehad.

In de porthuizen van Vila Nova de Gaia ligt alle port te rijpen. Dit kan zowel in flessen als in houten vaten. De oudste vaten met port van Graham’s zijn uit 1882! Je wordt langs deze en andere vaten van wel 70.000 liter rondgeleid. Deze grote ruimte met alle waardevolle port heeft iets indrukwekkends en laat het vele werk zien wat een oude tawny port met zich meebrengt.
Port dat langere tijd rijpt op houten vaten van ongeveer 550 liter, zal altijd een tawny-stijl port worden. De befaamde vintage port wordt bewaard op flessen in de privé kelders van het bedrijf. Dit geeft een fraai beeld van alle legendarische vintage jaren van weleer.

De proefruimte van de Graham’s Lodge is groots en klassiek. Voor alle basisproeverijen kom je hier terecht. Mocht je wat bijzonders willen proeven en wat meer willen uitgeven, dan kom je terecht in de Vintage Room. Deze zeer fraai opgezette ruimte in Koloniale stijl maakt het proeven zeer bijzonder.

Tijdens ons bezoek kregen wij een aantal prachtige ports te proeven.
Namelijk de: Graham’s Six Grapes, Graham’s The Tawny, Graham’s 10 year old tawny, 20 year old tawny, 30 year old tawny, 40 year old tawny en tot slot de Single Harvest 1972.

Voor ons waren de Graham’s The Tawny en de Graham’s 30 year old Tawny de grote winnaars. De Graham’s The Tawny geeft ongekende kwaliteit en verrukkelijke smaken voor een hele leuke prijs. De  Graham’s 30 year old Tawny heeft nog de frisheid en zuren, heerlijke smaken van karamel, koffie en rijpe vijgen.

Nadat wij het nodige port hebben gedronken was het tijd voor lunch bij de Graham’s Lodge. Dit is niet het goedkoopste adres om te eten in Porto, maar wel 1 van de allerbesten met bovendien een bijzonder uitzicht. Zeker de moeite waard.

Een bezoek aan de Graham’s Lodge tijdens een verblijf in Porto is een echte must.

Terug naar het blogoverizcht