Leuk dat u meer wilt weten over port. Port is onze passie en wij vertellen u er hieronder graag meer over. Mocht u na het lezen ervan meer willen weten, vraag het ons of lees ons blog.

 Quinta da Grischa in de Douro

Wat is port?

Port is een zogenaamde versterkte wijn met een volle, zoete smaak. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als een normale wijn, maar het fermentatie proces wordt na betrekkelijk korte tijd afgebroken door er sterke drank aan toe te voegen. Net als wijn kan port wit, rosé of rood van kleur zijn. Wil je weten hoe port gemaakt wordt? Lees dan hier verder.

Port mag alleen zo heten als het wordt gemaakt in de Douro regio onder toezicht en volgens de regels van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto.  Er mogen maar een beperkt aantal druivensoorten worden gebruikt en moet tussen de 19% en 21% alcohol bevatten. Verder stelt het Instituto nog veel andere regels aan de productie en herkomst van port.

Quinta da Grischa in de Douro


Port bewaren

Wilt u weten welke port u kunt bewaren en welke niet? En hoe lang u port kunt bewaren?
Meer over het bewaren van port vindt u hier.


Hoe lang is een geopende fles port houdbaar?

Heeft u een fles open gemaakt of bent dit van plan en u wilt weten hoe lang port in een geopende fles houdbaar is? Hieronder vertellen wij u hoe lang u de aangebroken fles port ongeveer kunt bewaren:

 • Witte port – 1 tot 2 maanden
 • Oude witte port (10 jaar en ouder) – 2 tot 3 maanden
 • Rose port – 1 tot 2 maanden
 • Ruby port – 1 tot 2 maanden
 • Ruby Reserve port – 2 maanden
 • Late Bottled Vintage port gefilterd – 1 tot 2 maanden
 • Late Bottled Vintage port ongefilterd – 3 dagen tot 1 week
 • Tawny port – 2 tot 3 maanden
 • Oude Tawny port (10 jaar en ouder) – 3 tot 6 maanden
 • Vintage port – 1 tot 3 dagen
 • Crusted port – 1 tot 2 weken

Dit zijn globale indicaties. De omstandigheden waaronder u de port bewaart, zijn ook van belang zoals de temperatuur, de hoeveelheid licht en dergelijke.
Na de hierboven genoemde perioden kan de port nog prima te drinken zijn, maar kan de smaak ervan wel verandert zijn.


Op welke temperatuur drinkt u het beste port?

Wist u dat port vaak te warm wordt gedronken? Als port te warm is, wordt de smaak ervan vaak een stuk minder. Voor de optimale smaakbeleving is de juiste temperatuur van belang. Wij adviseren de volgende temperaturen om optimaal van uw port te genieten:

 • Witte port – 7 ºC
 • Oude witte port – 10 tot 13 ºC
 • Rosé port – 7 ºC
 • Ruby port – 15 tot 18 ºC
 • Late Bottled Vintage port – 15 tot 18 ºC
 • Tawny port – 12 tot 15 ºC
 • Vintage port – 15 tot 18 ºC
 • Crusted port – 15 tot 18 ºC

Kamertemperatuur

Veelal wordt geadviseerd om port op kamertemperatuur te drinken. De kamertemperatuur is door de jaren heen steeds hoger geworden en daardoor te warm om goed van de port te genieten. Met kamertemperatuur wordt 15 tot 18 ºC bedoeld.

Is uw fles net een paar graden te warm? Zet deze dan ongeveer 20 minuten in de koelkast om iets af te koelen.

Fonseca Bin27

Hoe opent u een fles Vintage port?

Benieuwd hoe u een fles Vintage port moet voorbereiden om te drinken? Er komt namelijk het nodige bij kijken en dat leggen we graag uit in de volgende stappen:

 1. Zet de fles minimaal een uur rechtop. Hierdoor kan het bezinksel naar de bodem van de fles zakken.
 2. Verwijder de kurk. Hoe ouder de fles is, hoe lastiger dit zal gaan. De kurk wordt door de jaren heen broos, maar zal wel de port in de fles houden en verhinderen dat er lucht bij de port komt. Het openen met een kurkentrekker kan bij een fles Vintage port die ouder is dan 10 jaar lastig zijn. Open daarom de fles bijvoorbeeld met een porttang.
 3. Decanteer de port omdat die lange tijd afgesloten van lucht in de fles heeft gezeten en daarom moet “wennen” aan lucht. Schenk daarom de fles tijdig over in een wijn- of portkaraf. Wilt u weten hoe lang van te voren u dat moet doen, lees dan hier.
 4. Gebruik een stalen filter of koffiefilter om het bezinksel dat onder in de fles zit, niet in de karaf te krijgen.
 5. Heb geduld zodat de port kan gaan ademen en geniet er dan van!

De geschiedenis van port

Wist u dat een oorlog tussen Engeland en Frankrijk één van de redenen is dat port is ontstaan? En dat Kopke het oudste porthuis is? Wilt u meer weten? Lees dan hier meer over de geschiedenis van de Port.

Port
De Douro rivier met een Rabelo (portboot) vol met vaten port

Port en kaas

Wilt u weten welke kaas u bij welke port kunt eten? Wij geven u er graag advies over.

Bovenal vinden wij dat uw smaak leidend is en dat uw eigen voorkeur anders kan zijn dan ons advies.

Een rode port zoals een Ruby of Late Bottled Vintage port past goed bij zachte, romige kazen, zoals Brie of Port Salut.

Een Tawny port is krachtiger van smaak en daarbij passen heel goed hardere kazen zoals Old Amsterdam of Parmegiano kaas.

Een Vintage port heeft een krachtige volle smaak en kunt u daarom goed combineren met een stevige kaas zoals Blue Stilton en of een fraaie schimmelkaas.

Een mooi kaasplankje met kweeperengelei, wat toastjes, gebrande of gerookte amandelen en gedroogd fruit zorgt voor een feestelijk geheel met een goed glas port.


Port jaartallen

Moeder natuur bepaalt of een jaar een goed portjaar wordt. Voldoende regen (maar niet te veel), voldoende zon en de juiste temperatuur zorgen er voor dat het perfecte portjaar ontstaat. Het verschil in jaargangen proeft u het beste bij Vintage port. Deze wordt ook alleen gemaakt in de beste jaren.

2011, 1994 en 1977 zijn een paar uitstekende portjaren, benieuwd welke er meer zijn? Lees dan hier.

Vintage Port

Port Cocktail

Port cocktails

Met port kunt u ook hele lekkere cocktails maken. Zo is de Witte Port Tonic cocktail één van de bekendste cocktails op dit moment. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal cocktails en hoe deze te bereiden:


Soorten port

Wij vertellen u graag over de diverse soorten port die verkrijgbaar zijn. Alle soorten port zijn officieel vastgelegd door het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto.

Tawny Port

Tawny port

Tawny port begint eigenlijk als een Ruby port, maar brengt een langere periode door op hout om de port te verzachten en zijn ronde karakter te geven. De grote eiken vaten zijn enigszins poreus waardoor de port in contact komt met zuurstof. Hierdoor verdampt door de jaren heen een deel van de wijn. Dit concentreert de smaken in de resterende port en laat een lichte “luchtspleet” bovenaan het vat over. Door deze lucht kan de Tawny port oxideren tijdens zijn tijd in de eiken vaten.

Door dit oxidatieproces verandert de kleur van de port langzaam van een paarsrode kleur tot een rood bruine oftewel Tawny kleur. Hoe meer tijd de Tawny doorbrengt op hout, hoe meer de smaak en de kleur van de Tawny complexer wordt. In tegenstelling tot Vintage port wordt Tawny port vaak licht gekoeld gedronken of zelfs over ijs gegoten. Licht gekoelde Tawny port is een prachtige zomerdrank. Goed passende gerechten en hapjes bij Tawny port zijn diverse gedroogd fruitsoorten (vooral abrikozen), crème karamel, walnoten, perentaartje, broodpudding, rijstepap, aardbeien, scherpe cheddar kaas, crème brûlée of bitterzoete chocolade desserts of licht verwarmd en besprenkeld over vanille-ijs.

Colheita port

Colheita port wordt gemaakt uit de druivenoogst van één enkel jaar en wordt tegenwoordig steeds vaker Single Harvest port genoemd. Deze port moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt zijn. Hij is Tawny van kleur en direct te drinken. Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat heeft gerijpt, worden op de fles vermeld. Colheita port smaakt goed bij verschillende vleesgerechten en ook bij chocola, kazen en noten. Deze port kan prima gedronken worden tijdens een genoeglijk avondje thuis. In de zomer is een gekoelde Colheita een heerlijke verfrissing. Colheita port wordt meestal geleverd met een handige, opnieuw te gebruiken kurkdop waardoor je de aangebroken fles gemakkelijk weer weg kunt zetten. Hij blijft langere tijd goed na opening.

Colheita Port

Aged Tawny’s

De Aged Tawny’s zijn een stuk duurder dan de standaard Tawny’s omdat deze veel langer hebben gerijpt op vat. Deze ports kunnen na het openen van de fles lang goed blijven. Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10, 20, 30, 40 jaar) dat de port in vaten heeft gerijpt. Tijdens de rijping ontstaat de typische Tawny kleur.
Omdat het hier om een blend (menging) van verschillende ports gaat, is de leeftijd die op de fles wordt aangegeven, de gemiddelde leeftijd van de blend.

Witte port

Witte port of White port is een ondergeschoven kindje omdat de meeste mensen deze port alleen in de zomer drinken. En dat is jammer, want deze port heeft meer mogelijkheden! De witte port van Churchill’s bijvoorbeeld is 10 jaar op vat gerijpt wat een zeer mooie en diepe smaak geeft aan deze witte port. Verouderde witte ports hebben een soort lichte Tawny kleur. Witte port wordt in tegenstelling tot sommige wijnen alleen gemaakt van witte druiven. Ook witte port wordt minimaal drie jaar gerijpt op het vat. In Portugal weten ze witte port ook te waarderen. Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port en 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te drinken. Helemaal fris is deze port met een blaadje basilicum en ijs.

Witte Port
Ruby Port

Ruby port

De heerlijke zoete port is de Ruby port. Ruby port is herkenbaar aan zijn donkerrode tot paarsrode kleur. Ruby port heeft aroma’s van rijp donker fruit en is zoet van smaak. Een Ruby port is een mix van verschillende jaren, gemiddeld 3 tot 5 jaar oud.

Hij is eenvoudig en fruitig vanwege zijn jonge leeftijd en hierdoor minder complex dan een Reserve Ruby of Late Bottled Vintage port.
Ruby Port is gemaakt om meteen te drinken en is niet bedoeld om te bewaren. Veel mensen gebruiken Ruby port om mee te koken (bijvoorbeeld gepocheerde peren) omdat Ruby port voor relatief weinig geld veel fruitige smaak geeft.
Licht gekoeld is Ruby port een heerlijk drankje op een warme avond. Eenmaal geopend gaan Ruby ports redelijk lang mee. U hoeft geen haast te maken om de fles snel leeg te drinken.
Ruby port is heerlijk met een stukje zachte kaas of met zoete nagerechten.
De Ruby Reserve ports hebben langer op houten fusten gelegen, waardoor de Reserve meer karakter en hinten van hout heeft. De Reserve is lekker bij een kaasplateau en bij gedroogd fruit.
Bij Vinho do Porto koopt u voordelig de beste Ruby ports.

Vintage port

Iedereen moet één keer in zijn of haar leven een goede Vintage port hebben geproefd om de geweldige smaakbelevenis van een Vintage port te beleven. Echt een genot om te drinken.

De Vintage ports mogen alleen deze naam dragen als zij dit kwaliteitsstempel verkregen hebben na een strenge keuring door het Instituto dos Vinhos Douro e Porto. Hierdoor is de kwaliteit van de Vintage port gegarandeerd goed.

Gemiddeld worden Vintage ports maar 3 keer per decennium in de beste jaren gemaakt. Een “Vintage-verklaring” gebeurt alleen wanneer een porthuis genoeg druiven van zeer hoge kwaliteit heeft uit één enkele oogst.

Na de eerste vinificatie worden de Vintage ports tenminste twee jaar opgeslagen in gebruikte en smaakneutrale eiken vaten. Volgens de wet moeten Vintage ports gebotteld worden tussen het 2e en 3e jaar na de oogst. Ze worden ongefilterd gebotteld waardoor zich een vrij grote hoeveelheid sediment zal vormen in de tijd. Daarom moet Vintage port voorafgaand aan het drinken gedecanteerd en gefilterd worden. De top Vintage ports zijn gemakkelijk 30 jaar of langer houdbaar onder de juiste condities.

Vintage Port
Late bottled Vintage Port

Late Bottled Vintage port

Late Bottled Vintage port (LBV) is een premium Ruby-stijl port van één enkel jaar. LBV rijpt tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste LBV’s zijn dan klaar om direct gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Een Late Bottled Vintage port is een plezier om te drinken en geeft veel waar voor uw geld.