Vrijwel iedereen weet dat port of portwijn een alcoholische drank is die wordt gemaakt in Portugal. Graag verschaffen we hier wat meer inzicht over druivensoorten en de bekendste types port die er zijn.
We onderscheiden hier 7 soorten port, waarbij we de minst bekende achterwege hebben gelaten. Voor informatie over Crusted/ Toze/ Garrafeira/ Single Quinta Vintage port kunt u advies bij ons inwinnen.

– Tawny port

Tawny port begint eigenlijk als een Ruby port, maar brengt een langere periode door op hout om de port te verzachten en zijn ronde karakter te geven. De grote eiken vaten zijn enigszins poreus waardoor er de port in contact komt met zuurstof. Hierdoor verdampt door de jaren heen een deel van de wijn. Dit concentreert smaken in de resterende port en laat een lichte “luchtspleet” bovenaan het vat over. Door deze lucht kan de Tawny Port oxideren tijdens zijn tijd in de eiken vaten. Door dit oxidatieproces verandert de kleur van de wijn langzaam van een paarsrode kleur tot een Tawny of roodbruine kleur. Hoe meer tijd de Tawny doorbrengt in hout, hoe meer de smaak en de kleur van de Tawny complexer wordt. In tegenstelling tot Vintage port wordt Tawny Port vaak licht gekoeld geserveerd of zelfs over ijs gegoten. Licht gekoelde Tawny port zorgt voor een prachtige zomerdrank. Goed passende gerechten en hapjes bij Tawny port zijn: diverse gedroogd fruitsoorten (vooral abrikozen), crème karamel, walnoten, perentaartje, broodpudding, rijstepap, aardbeien, scherpe cheddar kaas, crème brûlee of bitterzoete chocolade desserts of licht verwarmd en besprenkeld over vanille-ijs.

– Colheita port

Deze port wordt gemaakt uit de druivenoogst van één enkel jaar. De port moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en is onmiddellijk op dronk. Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat heeft gerijpt, worden op de fles vermeld. Colheita port smaakt goed bij verschillende vleesgerechten en ook bij chocola, kazen en noten. Deze port kan prima gedronken worden op een genoeglijk avondje thuis. In de zomer is een gekoelde Colheita een heerlijke verfrissing. Colheita port wordt meestal geleverd met een handige te hergebruiken kurkdop zodat je deze makkelijk weer weg kunt zetten. Hij blijft langere tijd goed na opening.

– Aged Tawny’s

De Aged Tawny’s zijn een stuk duurder dan de standaard Tawny’s omdat deze veel langer hebben gerijpt op vat. Deze ports kunnen na het openen van de fles lang goed blijven. Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10, 20, 30, 40 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft. Tijdens de rijping ontstaat de typische Tawny-kleur.
Omdat het hier om een menging van verschillende ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is de gemiddelde leeftijd van de blend.

– Witte port

Witte port of White port is een ondergeschoven kindje omdat de meeste mensen deze port alleen in de zomer drinken. En dat is jammer, want deze port heeft meer mogelijkheden! De Witte port van Churchill’s bijvoorbeeld heeft 10 jaar op vat gerijpt wat een zeer mooie en diepe smaak geeft aan deze witte port. Verourderde witte ports hebben een soort lichte Tawny kleur. Witte port wordt in tegenstelling tot sommige wijnen alleen gemaakt van witte druiven. Ook witte port wordt minimaal een drietal jaren gerijpt op het vat. In Portugal weten ze witte port ook te waarderen! Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port, 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te nuttigen. Helemaal fris is deze port met een blaadje basilicum en ijs.

– Ruby port

De heerlijke zoete port uit Portugal is de Ruby port. Ruby port is herkenbaar aan zijn donkerrode tot paarsrode kleur. De Ruby port heeft aroma’s van rijp donker fruit en is zoet van smaak. Een Ruby port is een mix van verschillende jaren, gemiddeld 3 tot 5 jaar oud. Hij is eenvoudig en fruitig vanwege zijn jonge leeftijd en hierdoor minder complex dan een Reserve Ruby of Late Bottled Vintage Port. Deze ports evolueren geleidelijk naar een Vintage port stijl.
Ruby Port is gemaakt om meteen te drinken en is niet bedoeld om te bewaren. Veel mensen gebruiken Ruby Port om mee te koken, (bv. gepocheerde peren) omdat je voor relatief weinig geld veel fruitige smaak krijgt.
Licht gekoeld is Ruby Port een heerlijk drankje op een warme avond. Eenmaal geopend gaan Ruby Ports redelijk lang mee, dus er is geen haast om de fles snel leeg te drinken
Ruby port is heerlijk met een stukje zachte kaas of zoete nagerechten.
De Ruby Reserve Ports hebben langer op houten fusten gelegen, waardoor de Reserve meer karakter en hinten van hout heeft. De Reserve is lekker bij een kaasplateau en bij gedroogd fruit.
Bij Vinho do Porto koopt u voordelig de beste Ruby ports.

– Vintage port

Iedereen moet één keer in zijn of haar leven een goede Vintage port hebben geproefd, om de geweldige smaakbelevenis van een Vintage port te beleven. Echt een genot om te drinken. Een Vintage port smelt in de mond, geeft de meest ingewikkelde boeketten af en doet hunkeren naar meer. Elke slok van uw glas is een ware betovering. De Vintage ports mogen alleen deze naam dragen als zij dit kwaliteitsstempel verkregen hebben na strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto. Hierdoor is de kwaliteit van de Vintage port gegarandeerd goed.
Vintage Port wordt beschouwd als de crème de la crème, de koning, van de port. Gemiddeld worden Vintage ports maar 3 keer per decennium, in de beste jaren, gemaakt. Een “Vintage-verklaring” gebeurt alleen wanneer een porthuis gelooft dat ze genoeg druiven van zeer hoog kaliber hebben, uit één enkele oogst. Vintage ports zijn meestal een mix van druiven uit verschillende Quinta’s (wijngaarden) die een producent bezit of koopt. Echter, sommige druiven worden ook gekocht van andere Quinta’s. Na de eerste vinificatie worden de Vintage ports opgeslagen in gebruikte (en van smaak neutrale) eiken vaten gedurende tenminste twee jaar. Volgens de wet moeten Vintage ports gebotteld worden tussen het 2e en 3e jaar na de oogst. Ze worden ongefilterd gebotteld waardoor zich een vrij grote hoeveelheid sediment in de tijd zal vormen. Daarom moet Vintage port voorafgaand aan het drinken gedecanteerd worden. De top Vintage ports zijn gemakkelijk 30 jaar of langer houdbaar onder de juiste condities.

Vintage Port Decanteren:
Voordat u een Vintage port wilt drinken, moet u de fles minimaal 12 uur rechtop zetten. Het “depot” (bezinksel) zal dan naar de bodem van de fles zakken.
Daarna kunt u de Vintage port decanteren. Hierbij schenkt u de port over in een karaf. Laat hierbij 1 a 2 glaasjes port achter in de fles. Dit is het depot. Het tijdstip van decanteren is afhankelijk van de leeftijd van de Vintage port. Grofweg kunt u de onderstaande duur aanhouden:

Een Vintage jonger dan 7 jaar (is eigenlijk te jong): 10 tot 12 uur van te voren decanteren
Een Vintage van 8 tot 15 jaar oud: 8 tot 10 uur van tevoren decanteren
Een Vintage van 16 tot 25 jaar oud: 6 tot 8 uur van tevoren decanteren
Een Vintage van 26 tot 35 jaar oud: 4 tot 6 uur van tevoren decanteren
Een Vintage van 36 tot 45 jaar oud: 3 tot 5 uur van tevoren decanteren
Een Vintage van 46 tot 60 jaar oud: 2 tot 3 uur van tevoren decanteren
Een Vintage van 60 jaar en ouder: 1 tot 3 uur van tevoren decanteren

– Late bottled Vintage port

De Late Bottled Vintage Port (LBV) is een premium Ruby-stijl port van één enkel jaar. LBV rijpt tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste LBV’s zijn dan klaar om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Een Late Bottled Vintage Port is een plezier om te drinken en geeft veel waar voor uw geld.