Port bewaren

Dat je port kan bewaren weet u misschien al. Maar welke port is te bewaren? En hoe bewaar je port het beste? Lees er meer over in dit blog.

Welke port kan je bewaren?

Lang niet alle port is geschikt om te bewaren, het betreft zelfs maar een klein deel van het totale aanbod in port. De port die je wel kan bewaren, moet je soms lang bewaren om van de optimale smaak te genieten. Hoe zit dat nou?

De “huis tuin en keuken” port, die je bij de supermarkt koopt, heeft geen bewaar potentie. Denk hierbij aan standaard Ruby’s, eenvoudige Tawny’s, Rose port en Witte port. Deze port is nu geschikt om te drinken en de kwaliteit zal bij langdurig bewaren alleen maar afnemen.

Een Late Bottled Vintage port en een oude tawny port (ook colheita) kan je wel bewaren en deze worden in sommige gevallen beter, maar soms ook niet. Deze beide port zijn nu geschikt om te drinken en zijn optimaal van smaak. Je kunt ze prima een tijd bewaren, maar de kwaliteit wordt er soms iets beter op en soms niet. Hier is geen duidelijk patroon voor.

Jonge Vintage port moet je eigenlijk jaren laten liggen en dan pas drinken. Jong drinken kan wel, maar dan mis je de potentie van een mooie vintage port. Na een paar jaar gaat de Vintage port zelfs “op slot” voor een periode, dan geeft deze port weinig smaak af. Een vintage port uit mindere jaren moet minimaal 10 jaar liggen en uit goede jaren zeker 20 jaar. Dan pas zal deze port je de optimale smaken geven.

In sommige gevallen ligt een vintage port meer dan 50 jaar, deze kan dan nog steeds zeer lekker zijn!

Hoe bewaar je port?

Er zijn meerdere manieren om port goed te bewaren. Het meest makkelijke is een kelder, deze voldoet namelijk aan de voorwaarden. De voorwaarden voor bewaren zijn:
Een bijna constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Een vochtige ruimte, anders droogt de kurk uit.
Trillingsvrije ruimte.
Donkere ruimte.

Aangezien een kelder voldoet aan deze voorwaarden is het een ideale manier om port te bewaren. Helaas heeft lang niet iedereen een kelder, gelukkig zijn er alternatieven.


Wijnkast:

Een wijnkast bootst de eigenschappen van een kelder na. Zo wordt de port gekoeld, heeft de kast donker glas en zijn er maatregelen om de trillingen tegen te gaan. Wijnkasten zijn er in verschillende maten en de grootste kasten stoppen ongeveer bij 220 flessen. Dit lijkt veel, maar zit vaak toch zo vol.

Wij hebben zelf goede ervaringen met Eurocave, dit zijn hoogwaardige wijnkasten.

Geklimatiseerde ruimte:

Je kan een ruimte koelen met een speciale wijnkelderkoeler en deze ruimte donker maken. Hiermee boots je een kelder na. Dit vergt echter wel veel energie, maar geeft je wel meer ruimte dan een wijnkast.

Terug naar het blogoverizcht