Port en Kaas

Port en kaas is de gouden combinatie, maar welk port hoort nu bij welke kaas?

Dat port en kaas goed samen gaan, dat weet bijna iedereen. Maar zoals er verschillende soorten port zijn, zijn er ook verschillende soorten kaas. Niet alle kazen passen bij alle soorten port, daarom hier een kleine uitleg.

Ruby port is heerlijke zacht zoete rode port, met vaak zeer fruitige en soepele smaken. Dit dient niet overklast te worden door een sterke schimmel kaast. Daarom past bij een ruby port een zachtere kaas met toch een stevige smaak, zoals brie en Port salut.

Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen.

Een Vintage Port is erg krachtig van smaak. Deze ruby achtige port heeft smaken van rijp donker fruit en cassis. Dit krachtige moet ook terugkomen in de kaas om tegenwicht te bieden tegen de sterke port. Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton.

Mocht u er niet goed uitkomen, dan kan een goede kaasboer u altijd informeren.

Terug naar het blogoverizcht