Port jaren

Wij krijgen vaak de vraag, welke jaren zijn officiële vintage jaren? Dat leggen wij u graag uit!

In de laatste vijf decennia zijn de volgende jaren als algemene vintage jaren gedeclareerd : 1960 , 1963 , 1966 , 1970, 1975, 1977, 1980 , 1985, 1991, 1992, 1994 ,1997, 2000, 2003 en 2007, 2009, 2011 en 2016. 1991 en 1992 waren 1 van de mooiste portjaren van de meest recente declaraties, maar de producenten waren verdeeld, enkele verklaarden 1991 en anderen 1992, afhankelijk van de locatie van de Quinta’s. Gaan we verder terug in de tijd, zijn de grootste Vintage jaren van de 20e eeuw onder meer 1912 , 1927, 1945 en 1948. Deze oudere jaargangen zijn nu uiterst zeldzaam en zijn niet meer verkrijgbaar bij de producenten zelf.

Hieronder hebben wij de port wijnjaren voor u op een rijtje gezet:

1964: de Vintage port uit 1964 was een moeilijk te maken port, door het wisselende weerbeeld van dat jaar. Een zeer beperkte oplage is geproduceerd en is daarom ook zeer zeldzaam. Het weer was in het begin van het jaar onrustig met regen en onweer tot het einde van juli . Deze periode werd gevolgd door een hete droge augustus maand waarin de druiven zich hebben ontwikkeld. Het warme weer bleef aan gedurende de rest van het seizoen en in de oogst begon het weer pas te schommelen . De druiven zijn meer rozijnig dan de wijnmakers hadden gewild en dit wordt weerspiegeld in de port die geproduceerd is.

1965: Een vintage jaar met zeer mooie smaken alleen niet gedeclareerd door de grote porthuizen.

1966: Een uitmuntende port die door bijna alle huizen als Vintage gedeclareerd is. Overschaduwd door de Vintage uit 1963, maar krijgt steeds meer respect en aanzien. Dit jaar wordt zelfs als 1 van de beste Post-oorlogse jaren gezien. Port uit dit jaar kenmerkt zich door de volle smaak, zijn kracht en de houdbaarheid van deze port. Ook is deze port perfect in balans en vol van smaak. De meeste 1966 Vintage port’s zijn beter te bewaren dan de vintage uit 1963 en worden na verloop van tijd zelfs beter dan de 1963 port.

1967: Geen officiële declaratie, slechts door enkele wijnhuizen is er vintage gemaakt. De smaken zijn erg fruitig en hebben een goede textuur.

1968: Geen declaratie in dit jaar.

1969: Geen declaratie in dit jaar.

1970: Door de perfecte groei omstandigheden is dit een klassiek vintage jaar geworden. De portwijnen zijn goed gebalanceerd, hebben een perfecte structuur en kunnen lang tot zeer lang bewaard worden. Dit is 1 van de beste Vintage port jaren van de afgelopen 50 jaar.

1971: Geen declaratie dit jaar. Wel interessant om 40 jaar oude tawny’s te nemen of een oude witte colheita, die zijn namelijk erg goed als alternatief.

1972: Er vond geen officieel declaratie plaats, maar er zijn wel goede vintage port’s gemaakt dit jaar. Ze zijn nu op hun best .

1973: Een jaar zonder Vintage port.

1974: Een jaar waarin geweldige single harvest colheita’s gemaakt zijn. Dit jaar is niet officieel gedeclareerd en de Vintage wijnen zijn van gemiddelde kwaliteit. Ondanks een hoge productie zijn er maar weinig flessen op de markt van dit jaartal.

1975: Mede dankzij een lange periode zonder vintage port en de druk om de productie te nationaliseren is deze wijn gedeclareerd als Vintage. Het algemene karakter van dit jaar is licht, alhoewel de beste port zeer elegant is en plezierig drinken.

1976: De Vintage port uit dit jaar heeft uitzonderlijk geconcentreerde smaken, wat te wijten is aan de extreme droogte die bijna het gehele jaar teisterde. De productie in dit jaar was zeer laag en weinig flessen zijn er dan ook op de markt gekomen. De port heeft geen frisse tonen.

1977: Een klassiek Vintage port jaar, gedeclareerd door al grote porthuizen. Nu pas is deze Vintage port echt drinkbaar. Ze hebben nog vele decennia aan potentie voor zich. Geconcentreerd, complex, perfect gebalanceerd en goed van structuur. Dat is de beste manier om deze wijn te omschrijven, een echte klassieker dus. De tannines zorgen voor de houdbaarheid en finesse.

1978; Geen Vintage jaar, port is redelijk van smaak. Dit was het jaar waarin het meerendeel van de single quinta vintage’s hun oorsprong vonden.

1979: Een straight-forward Vintage port, gemaakt op enkele Single quinta’s maar niet officieel gedeclareerd. Wij hebben enkel Colheita port uit dit jaar leverbaar: Kopke Colheita 1979

1980: Een zeer onderwaardeerde port (doe er je voordeel mee), met gigantische potentie. Nu op dronk maar ook nog zeer lang te bewaren. Deze port is echt geweldig en is gedeclareerd als vintage. 

1981: Helaas is er over dit jaar weinig bekend. Het is geen gedeclareerd Vintage jaar. Wel adviseren wij de Colheita van Kopke 1981 uit dit jaar. Zeer veel diepte en mooi gedroogd fruit zorgen voor een smaak sensatie.

1982: Een goed Vintage jaar, gedeclareerd door enkele wijnhuizen, voornamelijk single quinta wijnen. De wijnen hebben een mooi karakter, zijn elegant en hebben fijne aroma’s.

1983: 10 grote porthuizen hebben dit jaar aangeduid als Vintage jaar. De kwaliteit na oogst viel in eerste instantie tegen en was een stuk minder ten opzichte van de in 1985 gedeclareerde vintage. De rijping op de fles heeft de port veel goed gedaan en is nu een echte topper.

1984: Geen officieel vintage jaar, wel zeer opmerkelijk goede single quinta port’s. Volledig rijp maar kan ook zeker nog lange tijd op fles liggen. Door het tegenvallende weer in het begin en eind van het jaar hadden de wijnmakers veel moeite goede wijnen samen te stellen. 

1985: Volledig gedeclareerd Vintage jaar! De port wordt vooral gekenmerkt door een zeer diepe smaak, een lange afdronk en een complexe body. Deze wijn is nu op dronk maar kan ook nog makkelijk 15-25 jaar op fles rijpen. Het weer was het gehele jaar optimaal: natte winter, gevolgd door een zachte lente en erg warme zomer maanden. Ook tijdens de oogst bleef het weer optimaal.

1986: Helaas een zeer matig port jaar.

1987: Een jaar dat het net niet haalde. Dit kwam echter de prijs wel ten goede: een wijn met hoge potentie die voor slechts een fractie van de prijs verkrijgbaar was. Nu is de port helaas bijna overal uitverkocht.

1988: Een zeer slecht oogst jaar, met slecht weer in de lente en zomer. Een zeer kleine oplage aan druiven kon worden geoogst en die waren van een gemiddelde kwaliteit. Slechts een paar Quinta’s hebben toch nog een lekkere port weten te maken, zoals de Fonseca Guimaraens.

1989: Geen vintage jaar. Wel een paar porthuizen die mooie port hebben weten te maken.

1990: Geen echt vintage jaar. Enkele flessen zijn er gemaakt die de kwaliteit van een vintage hebben. Maar het gros is gewoon goed, maar niet uitzonderlijk, zoals dat wel hoort bij Vintage.

1991: Het eerste algemeen gedeclareerde vintage jaar na de laatste in 1985. Er zijn een paar wijnhuizen, waaronder Calem en Niepoort die dit jaar als vintage gedeclareerd hebben.

1992: Door sommige wijnhuizen gedeclareerd als vintage jaar. De wijnen zijn rijk aan smaak en zeer geconcentreerd. De port kan lange tijd bewaard blijven en is rond 2015 opdronk.  Robert Parker beloonde de Taylors vintage port uit dit jaar met 100 punten.

1993: Een zeer slecht port jaar, waarin er ontzettend veel regen viel tijdens de oogst. Er is zo goed als geen vintage port gemaakt.

1994: 1 van de beste Vintage jaren van de 20ste eeuw. De port uit dit jaar smaken geweldig lekker, met klassieke fruitige tonen en een typische portsmaak.  Deze  vintage ports waren al vroeg te drinken maar smaken het beste 20 jaar nadat ze zijn gebotteld.

1995: Doordat 1994 zo’n goed jaar was, is deze port niet als Vintage gedeclareerd. Wel zijn er verschillende Single Quinta’s die uitstekende port’s gemaakt hebben. De port is zeer krachtig van smaak, heeft een mooie volle structuur en is ook fruitig van smaak.

1996: Ook in dit jaar is er weer veel regen gevallen, maar desondanks heeft de Douro regio een enorm hoog productie aantal van druiven gekend. Dit is geen Vintage jaar, alhoewel de wijnen uit dit jaar toch voor een goede smaak beleving hebben gezorgd.

1997: Deze Vintage is 1 van de meest bekende Vintage port van de afgelopen 50 jaar. De port is vol van body en smaak en zal rond 2015 volledig zijn gerijpt.

1998: Geen officiële declaratie. Er zijn enkele Vintage port’s op de markt verkrijgbaar, waarvan de meeste gemaakt van krachtige Quinta’s.

1999: Geen Vintage jaar, wel enkele zeer krachtige en lekkere single Quinta’s Port.

2000: De eerste gedeclareerde Vintage uit de 21ste eeuw. De port zal herinnert worden aan zijn intense concentratie van druiven en voor de beperkte oplage. De wijnen hebben ontzettend veel potentie in rijping, met intense fruitige bessen achtige tonen en een volle body, wat een goed teken is in deze tijd van het rijping proces.

2001: Een mooie vintage met donkere kleuren en mooie structuren. Niet gedeclareerd door de grotere porthuizen, maar toch een mooie vintage zo na de geweldige vintage uit 2000.

2002: Een mooie port, wanneer de oogst komt van druiven die geplukt zijn voor de regen; een slechte port wanneer je een fles koopt die komt van druiven geplukt tijdens de zeer hevige regenval.

2003: Een gedeclareerde en klassiek Vintage port, met traditionele tannines structuren en interessante rijpe fruitige aroma’s.

2004: In dit jaar is er geen declaratie geweest, echter zijn er enkele heerlijke single Quinta vintage port’s geproduceerd. De Vintage port van dit jaar laat geweldig diep-rode kleuren zien, iets wat ontstaan is door de regen die viel in Augustus van dat jaar. Hierdoor is de buitenkant van de druif veel zachter geworden en waardoor de kleur makkelijk liet afgeven. Het boeket is licht en fris, mede dankzij het regenachtige weer in Augustus. De smaak is vol, zwaar, heeft goede zuren en peperachtige tannines. De wijnen uit dit jaar zijn erg goed en hebben een sterk bewaarpotentieel.

2005: Dit jaar heeft voor een stijging in waardering van verschillende single Quinta’s ten gevolge gehad door de goede opbrengst van zeer goede druiven. De grote porthuizen hebben dit jaar niet gedeclareerd maar alle aandacht gevestigd op Single Quinta Port’s van geselecteerde Quinta’s. De 2005 Port is geschikt om jong te drinken, maar kan nog wel enkele jaren rijping gebruiken, om nog beter tot zijn recht te komen.

2006: Een gemiddeld port jaar, geen algemene vintage port uit dit jaar.

2007: De eerste algemeen gedeclareerde vintage port sinds 2003. Zo goed als alle wijnhuizen hebben van dit jaar een Vintage port geproduceerd. Het groeiseizoen werd gevolgd door een natte winter, waardoor er voldoende vocht in de grond zat, nadat deze was uitgedroogd door een periode van droogte. De zomermaanden waren relatief mild (niet zoals de onstuimige periode in 2003). September en oktober in 2007 waren bijna perfect, zodat de druiven konden genieten van een extra lange hangtijd in excellente condities. De Turiga Francesa en Turiga Nacional hebben hiervan geprofiteerd, de 2 belangrijkste druiven soorten in Port.

2008: Een perfecte wijn maar helaas niet gedeclareerd, omdat deze wijn zo snel na de geweldige 2007 Vintage port kwam. De kwaliteit van deze port ligt op 1 lijn. De meeste ports hebben een mooie kleuren pallet. De toppers echter vertonen echter frisse zuren, fijn afgestemde tannines en frisse, geconcentreerde bessen smaken.

2009: De Vintage van 2009 is gedeclareerd door de Taylor Fladgate Partnership, hieronder vallen de merken Taylor, Fonseca en Croft. Dit wijnjaar zal worden herinnerd als een jaar van lage opbrengsten waardoor er wijnen van grote dichtheid en kleine schaal geproduceerd zijn. Dit komt mede door de kleine hoeveelheid verschillende druiven die zijn geoogst dat jaar en door gebrek aan regenval tussen juni en september dat jaar.

2010: Na 3 opvolgende zeer droge jaren is er in de winter van 2009-2010 extreem veel neerslag gevallen, met gemiddelde 100mm neerslag per maand volgens het weerbericht uit Pinhão voor een periode van 6 maanden. Het wijnbouwjaar vorderde goed tot juli, waarna er tot september geen druppel regen meer viel. Temperaturen van boven de 35 graden Celsius in Augustus vertraagde het rijping proces, omdat er door de hitte geen fotosynthese plaats kan vinden in de wijnranken. Als gevolg hiervan begon de oogst 5 dagen laten dan normaal maar werd uitgevoerd onder voornamelijk perfecte omstandigheden met een paar welkome buien in het begin van september en slechts één nachtelijke regenval in het begin van oktober.

2011: Alle belangrijkste porthuizen hebben de 2011 Vintage als vintage gedeclareerd vanwege de uitzonderlijke kwaliteit . Voor veel porthuizen is dit de eerste declaratie sinds 2007. De strotvloed van declaraties begon met Sogrape , eigenaren van Sandeman en Ferriera . Dit werd gevolgd door Symington , het bedrijf dat Dows , Graham Warre en Cockburn en Taylor Fladgate eigenaren van de Fonseca en Taylors. De 2011 Vintage Ports worden gekenmerkt door een ongewone combinatie van elegantie met kracht en structuur . Ondanks het  ” elegante ” wat meestal een lichtere body impliceer heeft de 2011s fantastische aroma’s en moeten worden gezien als grootse port.
Zware regen aan het einde van 2010 creëerde waterreserves tot diep in de bodem, dit zorgde voor het succes omdat 2011 als een zeer droog jaar is gekenmerkt. De temperaturen gedurende het groeiseizoen waren verschillend. Een april en mei maand die warmer dan normaal waren, resulteerde in wijnstokken die al snel rijpten en zorgen voor 1 van de snelste bloeiperiode’s ooit tevoren.
De vroege bloei betekend ook een vroegtijdige oogst. Echter een beetje regen op 21 augustus gevolgd door wat koeler troebeler weer tot begin september was ideaal om de rijping van de druiven af te ronden, zodat de smaken ontwikkelden en de suikerwaarden tot een perfect niveau konden groeien.

2012: Door de excellentie van de 2011 oogst, was al meteen bekend dat de 2012 in de schaduw zou komen te staan van de 2011 Port. De 2012 is echter, mede dankzij de lage opbrengst van uitzonderlijke kwaliteit.
Quinta do Naval en Quinta do Vesivio declareerden een Vintage , terwijl de grotere spelers (Fladgate , Symmington) kozen voor Single Quinta’s.
Hoofd Wijnmaker, David Guimaraens merkte op: ” Een droge winter, gevolgd door een koele lente leidt tot lage opbrengsten, echter ook tot veel aromatische intensiteit. Het koele rijpingsseizoen werd in evenwicht gehouden door een gezonde groei en van daaruit vloeiende een Port met frisse zuren en een opmerkelijke zuiverheid van fruit voort. “

2013: 2013 had, tot op het allerlaatste moment, alles in zich om een geweldig vintage jaar te worden. Tijdens het oogsten in september begon het helaas flink te regenen. Hierdoor is er een grote 2-deling in kwaliteit. Alles wat voor de regen geplukt is bevat sublieme kwaliteit, wat daarna kwam helaas minder.

2014: 2014 staat bekend als een vrij nat jaar, met een aantal pittige stormen in de zomer. De zomer verliep verder best goed. De oogst zag er daarom ook heel goed uit en verliep voorspoedig, totdat het flink begon te regenen en het lang nat bleef. Dit maakte de niet geoogste druiven groot en waterig in plaats van lekker geconcentreerd. Porthuizen die hun oogst voor de regen binnen hebben gehaald, hebben goede port. Helaas lukte dit maar weinig porthuizen, waardoor het geen algemeen vintage jaar zal worden.

2015: 2015 werd van te voren zeer hoog aangeprezen, het zou het eerste klassieke vintage port jaar worden na 2011. Er werd veel vintage port gedeclareerd, maar de grote huizen declareerde alleen hun Single Quinta vintage port waardoor het geen klassiek jaar is geworden. De grote porthuizen hebben namelijk nog hogere verwachtingen bij 2016. 2015 werd gekenmerkt door veel warmte en zeer goede groei omstandig heden. Uit 2015 komen dan ook zeer krachtige vintage ports. De kwaliteit is zeer goed en omdat het geen algemeen jaar is, zijn de prijzen scherp.

2016: 2016 is het eerste klassieke portjaar sinds 2011. Alle huizen hebben vintage port gedeclareerd! De winter van 2015/16 was natter dan gemiddeld in de Douro, maar dit bleek een vitaal tegengewicht te geven voor de hete zomer erna. Het vochtige weer hield aan tot in mei, wat veel vruchtverlies veroorzaakte. Vanaf juni waren de temperaturen weer normaal met als uitzondering de maand augustus waarin het erg warm was. De warmte hield aan in september met zeer welkome regen halverwege september. De oogst vond bij Graham’s eind september plaats onder uitstekende condities. Het jaar 2016 levert kleine hoeveelheden op.

De 2016 Vintage ports zijn van uitzonderlijke kwaliteit met zeer verfijnde tannines. De Vintage ports hebben krachtige smaken van rood fruit. Wat opvalt is de buitengewone, intense paarse kleur.

Zoekt u port uit een bepaald jaar, neem dan contact met ons op: https://www.vinhodoporto.nl/contact

Terug naar het blogoverizcht