Port met 100 punten

Door de jaren heen hebben een aantal vintage port de maximale score van 100 punten gekregen. Welke waren dit en wat zegt het

Iedereen zou een port 100 punten kunnen geven, maar welke critici houden wij aan in het lijstje? Wij kiezen voor de 2 meest gerenommeerde critici:

Robert Parker (www.robertparker.com): 
Robert Parker wordt beschouwd als de meest invloedrijke wijn criticus. Zelf is hij ook een groot liefhebber van port. Hij beschrijft zijn wijnnotities in het blad The Wine Advocate en op zijn site.
Robert Parker heeft door de jaren heen veel port geproefd, maar heeft nu aangegeven het rustiger aan te gaan doen en minder te proeven.

Wine Spectator (www.winespectator.com):
Wine Spectator is op globaal niveau het meest invloedrijkste wijnblad en bestaat uit verschillende critici.  Het blad brengt 15 edities per jaar uit, waarbij tussen de 400 tot 1000 wijnen worden geproefd per editie!
Elk jaar is er de Winspectator top 100 lijst, met de beste wijnen van dat jaar. Deze lijst heeft een gigantische invloed op de prijs van de wijnen in de top van de lijst.


Port met 100 punten:

Parker
Fonseca vintage port 1963
Quinta do Noval Nacional vintage port 1997
Quinta do Noval Nacional vintage port 2011
Quinta do Noval vintage port 1997
Taylor’s vintage port 1948
Taylor’s vintage port 1992

Wine spectator:
Fonseca vintage port 1927
Fonseca vintage port 1948
Fonseca vintage port 1977
Fonseca vintage port 1994
Taylor’s vintage port 1994
Dow’s vintage port 2007

Onze gedachten
Er zijn ook genoeg zeer goede port gemaakt met 99 punten, zoals de Dow’s 2011 en de Fonseca 2011. Deze port komt niet in dit illustere rijtje terecht, maar proeft u het verschil? Wij durven het niet te zeggen, maar mocht het verschil er al zijn dan zal deze minimaal zijn.
Wat ook bijzonder om te zien is, dat er geen enkele port is die door beide critici 100 punten heeft gehad. Dit geeft wellicht al voldoende aan.
Benieuwd naar ons aanbod hoogscorende port? Kijk dan hier.

Mochten wij een port gemist hebben? Dan horen wij dat graag

Terug naar het blogoverizcht