Port proeverij met de PortRebels

Wij hadden laatst een bijzondere proeverij met de dames van PortRebels, lees er meer over…

Het is donderdag avond, 15 oktober 2015. Zomaar een donderdag in Amsterdam. In de wijk de Pijp ligt een alternatief cultureel centrum genaamd Tolbar in de Tolstraat. Het weer is al wat guur en regenachtig. Een plaatje dat past bij de tijd van het jaar.
Geroezemoes, fietsenstallingen die worden gevuld met fietsen en fietsers die paraplu’s dragen. Er wordt aanstalten gemaakt om het gebouw binnen te komen. Ze zijn op zoek naar warmte. Een plek om te knus samen te zijn. En ja, ook een plek om te proeven! Want het is voor 85 mensen hun eerste proeverij, een eerste kennismaking met port en de lancering van de nieuwe blogsite Portrebels.nl
Wij morgen deze avond het gezelschap voorzien van heerlijke portwijnen. We zijn natuurlijk niet voor niets: Portspecialisten.
De avond begint rond 20:00. Er zijn zelfs vrienden over gekomen uit Enschede, om ons aan het werk te zien. Een geweldige sfeer die wordt gecreëerd door een zeer jong publiek, goede beats en een prachtige aankleding, zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn/haar gemak voelt en dat er met veel interesse geluisterd wordt naar het verhaal van de Portrebels. Alle 4 de dames van de Portrebels vertellen deze avond over proeftechnieken, wijn-spijs combinatie en andere handige informatie die nodig is om de avond tot een succesvolle proeverij te maken.

De port!

We beginnen de avond met een door Portrebels voorgestelde cocktail. Een zelfde cocktail, hetzij met 1 ander ingrediënt, hebben wij op onze eigen eerste proeverij ook gepresenteerd: 40ml Witte Chip Dry white Port, een scheutje Tonic en een schijfje limoen. Als extra ingrediënt en ook een heerlijke combinatie, hebben wij deze avond een takje munt er aan toegevoegd. De meeste gasten hebben geen idee dat ze nu al port aan het drinken zijn. Bijna iedereen verwacht dat dit namelijk een robijn achtige kleur heeft, maar niets is minder waar, wanneer de port gemaakt is van witte druiven. Chip Dry White van Taylors is de oudste en meest bekende witte port op de markt. Wij houden ervan!
Nadat iedereen de openingswoorden van de rebels heeft gehoord, duikt iedereen direct op de 2 tafels, die aan beide kanten van de oude gymzaal mooi opgemaakt staan opgesteld. Op de tafels staan onder andere de proefnotities, zodat iedereen zijn of haar smaakherinneringen kan aanroepen om zo de sensatie van elke slok nog beter te kunnen proeven.
We schenken allereerst een reserve port uit. De Fonseca bin27 is 1 van onze best verkochte port’s, omdat hij een vol smaak bouquet heeft, waarin zwarte bessen, en vol fruit goed te proeven zijn. De Fonseca Bin27 wordt goed ontvangen door alle gasten. Hij is erg lekker in combinatie met een stukje chocolade, ook een combi die maar weinig mensen kennen, maar die als zeer lekker wordt ervaren. Aan beide tafels worden in hoog tempo 4 flessen leeg geschonken en vertellen zowel de rebels als ook de portspecialisten wat de gasten kunnen proeven. De Portspecialisten weten mooie verhalen te vertellen over de stylen van port, de manier waarop ze tot stand komen en hoe te drinken.

Als tweede port staat The Tawny van 1 van de bekendste porthuizen ter wereld, Graham’s, op de kaart. Een overweldigend succes, zo bleek ook na de proeverij. The Tawny stond in eerste instantie bekend als lekkernij voor meestal de heren. Maar aangezien de proeverij uit meer dan 70% vrouwen bestond, hebben ook de dames de port ontdekt en met veel enthousiasme werden hier maar liefst 6 flessen van leeg gedronken.
Een port met karakter, een prachtige fles, en een mooie prijs. Het verrassende effect zat onder andere in de kleur van de port. Ook hier gold dat iedereen eigenlijk dacht dat een port ruby kleurig hoort te zijn. Zoals ze zijn gaan zien, klopt dat in de jonge jaren van een port wel degelijk. Maar naar mate de port in leeftijd toeneemt, zo zal ook de kleur veranderen.

De laatste van de eerste 3, een LBV ( Late Bottled Vintage) van Niepoort uit het jaar 2009.
Deze port kenmerkt zich door de sterke koffie-espresso achtige tonen die op de afdronk te proeven zijn. Er zijn verschillende dames geweest die deze port mee naar huis genomen hebben. Een pittige kruidige port, die zo bleek, vooral bij de dames in de smaak viel. De Niepoort port’s zijn erg bekend in Nederland. De verpakking, de zoete smaak, de maker, allemaal zijn ze afgestemd op de voorkeuren van de Nederlander. Ook wij zijn erg enthousiast over deze port. Met de complexiteit zit het namelijk helemaal goed, en de port doet het heerlijk bij een stukje milde oude kaas.

Middels een kleine intermezzo, waarbij onder andere Vinhodoporto zich verder voorstelt, kan iedereen even bij komen van de smaak sensaties. Portrebels neemt de tijd om een prachtig mooie 40 jaar oude Tawny port van Calem te veilen, die beschikbaar is gesteld door Wine’s & Sprits. De veiling is in het leven geroepen om de kosten van de proeverij wat beter te kunnen dekken. Vinhodoporto wil portrebels graag een steuntje in de rug geven en bied mee: 85,- EUR en is daarmee ook meteen het winnende bod. Binnen kort meer over deze port.

Aangekomen bij Le Grand Final! 2 Vintage port’s op een proeverij. Dat zie je niet vaak.

We hebben de Vintage port gedecanteerd, zodat ze goed op smaak kunnen komen. We schenken een Calem Vintage port uit 1985 ( maar liefst 30 jaar oud dus al!) en een Taylor’s Quinta de Vargellas port uit 1998. Er worden verhalen verteld over de porttang, door velen gezien als een middeleeuws werktuig, maar niets is minder waar. De tang is bedoelt om halzen van flessen te verwijderen zonder glassplinters, zodat de kurk in de hals kan blijven en de vintage port zonder problemen uit geschonken kan worden door een filter in een decanter. De gasten vinden het een erg heftige ervaring, om zulke volle en complexe smaken te kunnen proeven. Om 23:00 gaan de laatste gasten naar huis met een glimlach op hun gezicht en een flesje port onder de arm.

Een zeer geslaagde avond met leuke gezelschap van de dames van Portrebels, bedankt dames!

Terug naar het blogoverizcht