Port-trip 2019

Het was weer zover! Eind september maakten wij onze Port-trips naar Porto en de Douro streek. In dit blog schrijven wij daarom over de ervaringen die wij deze keer hebben opgedaan.

Graham’s Quinta dos Malvedos

Op vrijdag 20 september werden wij ontvangen door Luis Pinto da Silva op Quinta dos Malvedos van Graham’s. Deze quinta is de belangrijkste wijngaard van Graham’s. Alle Vintage port en ook de vermaarde Stone Terraces Vintage ports vinden daarom hier hun oorsprong. De wijngaard ligt vlakbij het kleine dorpje Tua aan de Douro rivier. Zodra je de quinta oprijdt, zie je de befaamde Stone Terraces wijngaard van het huis. 

Na een hartelijke begroeting en een eerste uitleg rijden we door naar het prachtige landhuis dat bovenop een heuvel ligt. Op ongeveer 100 meter boven de rivier heb je hier prachtige vergezichten over de Douro rivier en zijn oevers. Wij parkeren onze auto en stappen over in een Land Rover Defender, het ideale transport in de steile wijngaarden.

Na een hobbelige en af en toe spannende rit komen we aan op het hoogste punt van de wijngaard. Luis legt ons uit dat hier een aantal jaren geleden een organische wijngaard is aangelegd waarvan dit jaar voor het eerst geoogst gaat worden. Graham’s maakt van de druiven van deze wijnranken haar biologische Natura Port.

Als we helemaal naar beneden zijn gereden, tot bijna aan de rivier, komen wij bij de ‘wijnmakerij’. Op dat moment kwamen daar net de eerste druiven van de dag binnen om verwerkt te worden. Onder begeleiding van de zeer ervaren en bekende wijnmaker Henry Shotton, werden wij rondgeleid door de wijnmakerij. De port van Graham’s wordt hier gemaakt en opgeslagen, en in het voorjaar erna verscheept naar Vila Nova de Gaia voor verdere rijping op het vat.

Na de uitgebreide en interessante uitleg over het productieproces, was het tijd om de verschillende ports te proeven. In een mooie “line-up” proefden wij de Graham’s Six Grapes, de Graham’s Malvedos 2006, de Graham’s Vintage Port 1983, de Graham’s 20 Year Old Tawny en de Graham’s 30 Year Old Tawny. Wij waren het er unaniem over eens dat, buiten het feit dat de Vintage port van 1983 erg goed en lekker was, de 30 Year Old Tawny en de Malvedos 2006 er toch nog bovenuit staken. 

Graham's Port

Proeven, proeven en nog eens proeven

Na de proeverij genoten wij een uitgebreide, traditionele Portugese lunch met eend, snijbonen en gebakken aardappelen. Hierbij kregen wij een glas heerlijke Cryseia wijn geserveerd. Het nagerecht bestond uit fijne lokale kazen die, in combinatie met de port die wij daarvoor hadden geproefd, zorgden voor een fantastische en onvergetelijke start van onze jaarlijkse portreis.

Quinta do Mourao

Quinta do Mourao is een quinta die bijna alleen bij kenners bekend is en die vlak bij Peso da Regua ligt, naast het imposante 5-sterren Six Senses Hotel. Dit Porthuis heeft prachtige wijngaarden van hoog in de heuvels tot helemaal onderaan de Douro rivier.

Na de ontvangst door Rita leidde zij ons rond door de prachtige wijngaarden. In een fraai gerestaureerde historische aardappelenloods kregen wij een aantal van hun bijzondere ports te proeven. Quinta do Mourao brengt zijn port op de markt onder de naam Sao Leonardo. Onder leiding van Miguel Braga is deze relatief onbekende quinta bekend geworden om haar uitstekende houtgerijpte port, zowel Tawny’s als White Port. Daarom proefden wij ook de 10, 20 en 30 jaar oude Tawny Port en de 10 en 20 jaar oude White Port. De zeer intense concentratie en mooie diepgang maken deze ports heel bijzonder. 

Sao Leonardo maakt nog veel oudere port, zoals een 100 en 150 jaar oude Tawny! Wij hadden deze port eerder al eens geproefd; heel fijn van smaak! 

Wij zijn zo enthousiast over de kwaliteit van Sao Leonardo Port dat wij besloten hebben deze port op te gaan nemen in ons assortiment. Wij verwachten u de eerste port begin volgende jaar op onze website te kunnen aanbieden. Houd onze social media kanalen en onze nieuwsbrief hiervoor in de gaten.

Kopke Sao Luiz

De volgende dag gingen we op bezoek bij Quinta Sao Luiz. Deze quinta ligt in het hart van de Douro-vallei en is eigendom van Kopke. Na een warm welkom door Andre werden wij rondgeleid over het terrein en de wijngaarden. Op de quinta werd hard gewerkt en geoogst. 

Doordat het toerisme ook in de Douro streek toeneemt, heeft Kopke besloten de quinta uitgebreid te verbouwen. Volgend jaar zullen een ontvangstcentrum en klein hotel gereed zijn. Op dit moment al zijn er een fraai wandelpad door de wijngaard en er een mooie winkel met proeflokaal beschikbaar. De  Quinta Sao Luiz is nu al de moeite waard om te bezoeken, zodat wij erg benieuwd zijn naar het eindresultaat. 

 

Na de rondleiding was het uiteraard tijd om port te proeven. We proefden de huiswijnen van Kopke, een Kopke Colheita 1999 en een Kopke Colheita White 2003. De witte Colheita was bij ons allen duidelijk het meest geliefd. 

Quinta da Devesa

Na een stevige lunch in Regua waren we weer in vorm voor het volgende bezoek. Via steeds smaller wordende bergweggetjes kwamen we aan bij Quinta da Devesa. Dit porthuis is nog relatief onbekend maar maakt heel fraaie port, met name zeer oude witte en Colheita port.

Doordat het op dat moment hevig regende, zat een rondleiding door de wijngaarden er helaas niet in. Maar we kregen uitgebreid de portkelders te zien met een fraaie proeverij tot slot. Wij proefden de 20 en 30 jaar oude witte port en de 10, 20, 30 en 40 jaar oude Tawny ports. Hoewel ze allemaal goed in de smaak vielen, was de 40 jaar oude Tawny port toch echt ‘de kers op de taart’.

Na dit bezoek aan Quinta da Devesa reden we weer richting Porto om te overnachten in het havenstadje Matosinhos. De volgende ochtend stond ons eerste bezoek in Vila Nova de Gaia op de agenda.

Ramos Pinto

Ramos Pinto heeft het meest statige huis aan de boulevard van Vila Nova de Gaia, dat tegenover Porto op de zuidelijke oever van de Douro ligt. We werden ontvangen in de fraaie proef- en ontvangstruimte aan de zijkant van het statige huis. De rondleiding start in het statige huis dat vroeger het kantoor was van oprichter Adriano Ramos Pinto en dat nu een erg leuk museum herbergt over Ramos Pinto en port. Dit museum is een bezoek zeker waard omdat het onderscheidend is van andere porthuizen aan de boulevard. Lees ook meer over Ramos Pinto in dit blog bericht.

Na de rondleiding stond er tafel vol met port op ons te wachten om geproefd te worden. Na deze uitgebreide proeverij was het alweer tijd om verder te gaan.

Fonseca

De mooie gebouwen en oude loodsen aan de boulevard van Gaia creeren een sfeervolle ontvangstplek voor liefhebbers van port en voor toeristen. Port wordt hier al lang niet meer in groten getale gemaakt. De porthuizen hebben elders in Gaia (hoger op de oever) hun productiefaciliteiten waar ze de port en wijnen bottelen en verzendklaar maken. 

Door Fonseca werden wij ontvangen in hun productiefaciliteit op ongeveer 5 minuten rijden van de boulevard van Gaia. Op dit gigantische terrein wordt alle port van Taylor’s, Croft en Fonseca bewaard en gebotteld.
Onze rondleiding begon in de enorme ruimte waar de port ligt te rijpen op vaten. Erg indrukwekkend om deze schaalgrootte te zien. Meer indruk nog maakte de botteling lijn van het bedrijf op ons. Hier staan over een lengte van ongeveer honderd meter twee productielijnen die niets anders doen dan het bottelen, etiketteren en verpakken van flessen. Met een flinke snelheid wordt de port vanuit de vaten in de flessen gebracht, die worden voorzien van een label en in een doos verpakt. 

De doos gaat via een lopende band in een spiraal één verdieping naar beneden. Een volgende machine plaatst alle dozen op pallets en omwikkelt deze met plastic. Deze pallets worden tijdelijk opgeslagen in hun magazijn, waarna de port en wijnen van daaruit de hele wereld over gaan. 

Deze productiefaciliteit laat goed zien hoe de makers van de fijne ports en wijnen op goede wijze bezig zijn om het ambacht van port en wijn maken te combineren met een efficiënte logistiek. Hierdoor zijn kwaliteit en hygiëne verzekerd en blijven mooie ports en wijnen betaalbaar.

Kopke Gaia

Kopke heeft aan de boulevard een kleine winkel met proefruimte. Omdat wij in de Douro onze vaste relatie bij Kopke, Vera, helaas moesten missen, kwamen wij haar hier nog even bezoeken onder het genot van een klein glaasje port. Dit liep alleen iets anders dan we gepland hadden. Het bezoek was nuttig en gezellig en een klein glaasje port werd een tafel vol met verschillende ports. En niet zomaar port, maar ook een 1966 Colheita en een 2017 Vintage Port!

Al deze mooie port vormde hierdoor een mooie afsluiting van een alweer zeer geslaagde portreis. Tot volgend jaar!

Terug naar het blogoverizcht