S. Leonardo Port proeverij

Normaal gesproken zijn wij in september in Porto om fraaie ports te proeven. Dat leggen we dan vast in een blog dat wij voorzien van foto’s. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan. Vanwege Corona is er voor ons in 2020 helaas geen port reis naar Porto en de Douro. 

Om die reden kozen wij een prachtige zomerse dag in september uit om uitgebreid de S. Leonardo port van Quinta do Mourao te gaan proeven. S. Leonardo port importeren wij zelf. U kunt deze voortreffelijke ports sinds het voorjaar van 2020 bij ons bestellen. De hoogste tijd dus om deze ports eens goed te proeven.

S. Leonardo Port
Onze ‘line-up’ staat klaar in de kelder

Quinta do Mourao S. Leonardo 10 Year Old White Port.
In een lekker zonnetje en een temperatuur van 25 graden hebben we veel zin om de eerste port te gaan proeven. Een fraaie 10 jaar oude witte port met een licht gouden kleur die we drinken op 7 graden celsius. We ruiken perzik, vijg en citroen. Deze port is vol-zoet en lobbig met een licht bittertje. Een fijne zuurgraad zorgt voor de frisheid. Wij proeven vijgen, gesuikerde sinaasappelschil en karamel. De afdronk heeft een mooie lengte.

Quinta do Mourao S. Leonardo 20 Year Old White Port.
De 20 Year Old White Port is een stuk donkerder van kleur dan de 10 Year Old. We ruiken tabak en appeltaart. Met veel enthousiasme nemen wij onze eerste slok. We proeven een zeer geconcentreerde port met de nodige frisheid en mooi in balans met de smaak van gedroogde vijgen, kaneel en appeltaart. Een vrij krachtige tannine zorgt voor een lange en fijne afdronk. Deze zeer indrukwekkende port is een absolute aanrader. 

Quinta do Mourao S. Leonardo 10 Year Old Tawny Port.
Na 2 witte ports is het tijd voor de eerste Tawny port. Vanwege de warmte hebben wij de Tawny port gekoeld tot 13 graden (keldertemperatuur). Bij deze temperatuur komt Tawny port goed tot zijn recht.
Deze port heeft een mooie oranje achtige kleur. Dit laat zien dat hij al een mooie periode van rijping op houten vaten heeft gehad. We ruiken een heel karakteristieke geur van verouderde Tawny port met rijpe vijgen, gesuikerde sinaasappelschil en abrikozen. We proeven bloedsinaasappel en abrikozen, met een zoete ondertoon. Deze port is fraai in balans en heeft een goede afdronk.

Quinta do Mourao S. Leonardo 20 Year Old Tawny Port.
Bij het openen van de fles ruiken wij direct al een sterke en verleidelijke geur. Als wij advies geven over Tawny port, raden wij altijd een 20 jaar oude Tawny aan omdat deze pas echt de kracht van een mooie oude Tawny port laten zien. Dat geldt zeker voor de S. Leonardo 20 Year Old Tawny port. Het is  een prachtige 20 jaar oude Tawny port die wij u van harte aanbevelen.
Deze port heeft een al aardig donkerbruine kleur. Wij ruiken geuren van gekarameliseerd suiker, vanille en sinaasappelschil. We proeven kers, bruine suiker, kruidnagel en een beetje kaneel, ondersteund door een fijne zuurgraad. De afdronk is vol en bijzonder goed.

S. Leonardo 40 year old tawny

Quinta do Mourao S. Leonardo 40 Year Old Tawny Port.
Als slotstuk en tegelijk hoogtepunt van deze middag hebben we een bijzondere port, de S. Leonardo 40 Year Old Tawny Port. Deze port is een blend van meerdere jaargangen, die gemiddeld minimaal 40 jaar oud is. Quinta do Mourao kennende is deze blend nog een stuk ouder wat ondersteund wordt door de smaak van de port.
De rode kleur is in zijn geheel verdwenen, waardoor het een mooie bruine port geworden is. We ruiken tabak, hout en gebrande suiker. Eenmaal een slok genomen, proeven we de ongekende kracht en concentratie van deze port. We proeven gekonfijte bloedsinaasappel, geroosterde bruine suiker, toffee en vanille. De afdronk is bijzonder lang en doet ons verlangen naar een volgende slok.

Behalve de hier genoemde ports hebben wij in ons assortiment S. Leonardo port ook nog een 50 Year Old White Port, een 60 Year Old White Port en als absolute topper een 100+ Year Old Tawny. Heel bijzondere ports van absolute topkwaliteit!

Het was een zeer geslaagde proeverij met heerlijke port. Wij kunnen niets anders dan u deze heerlijke ports van S. Leonardo aanbevelen.

Terug naar het blogoverizcht