U hoeft geen portkenner te zijn om te proeven dat een glas Ruby port anders smaakt dan een glas Tawny port. Probeer beide soorten maar eens naast elkaar. U merkt direct een groot verschil tussen Ruby en Tawny port. Maar waar zit ‘m dat nou in?

Ruby Port

Ruby: Robijn rode Port, zoet en vol

Een Ruby port is een stuk donker dan een Tawny port en robijnrood tot paars aan toe. Hij heeft een zoete, volle smaak van zwarte bessen, chocola, stroop en kersen. Niet al te complex dus uitstekend geschikt voor een avondje thuis of een verjaardag en lekker bij een chocolaatje of zachte kaas. Nederlanders drinken graag deze rode port. Voornamelijk omdat deze minder kost dan Tawny. Maar let op: een te goedkope fles heeft geen lekkere afdronk. Ook is de smaak direct al weg

Makers van Ruby port gebruiken een paar druivensoorten, vooral de Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional. Zodra ze geplet worden, begint de fermentatie van het zoete sap. Daarna gaat de wijn meteen op fles om het rijpingsproces te stoppen. Een fles Ruby kunt u prima een paar jaar ongeopend laten liggen. Breekt u hem aan, dan blijft hij door de hersluitbare kurkdop zeker nog een maand goed.

Tawny Port

Tawny: taankleurig, zacht en complex

Een echte Tawny krijgt zijn naam niet zomaar. Daarvoor moet hij minimaal drie jaar rijpen op houten vaten. Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney. In de verte haalt u er misschien ook wel vijgen uit.

Een belangrijk verschil tussen Ruby en Tawny port is dat Tawny port moeilijker te maken is omdat het een ‘blend’ is. Deze port bestaat uit een melange van meerdere jaren. De makers proeven elke twaalf maanden om de consistentie van de smaak in de gaten te houden. Geen overbodige luxe, zeker als u bedenkt dat sommige Tawny’s wel tien tot veertig jaar in het vat liggen te rijpen. Dit rijpingsproces stopt zodra de port in de fles zit. Ook een Tawny bewaart u ongeopend gerust een paar jaar zonder smaakverlies. Eenmaal ontkurkt, heeft u twee maanden de tijd om ervan te genieten.

Zelf drinken wij het liefst Tawny-port en dan vooral een Graham’s The Tawny. Iets duurder dan de Ruby door de langere rijpingstijd. Maar dat proeft u er dan ook aan af. Deze port is het prijsverschil zeker waard.

WELKOMSTCADEAU: € 1,- KORTING OP EEN FLES GRAHAM’S THE TAWNY!

KORTINGSCODE:        ‘THETAWNY’