Taylor’s 2011 Vintage port

2011 een spectaculair jaar onder de vintages. Ook Taylor’s produceerde een top vintage. Lees meer over deze vintage.

De winter voorafgaand aan de oogst 2011 was natter en kouder dan het 30-jarig gemiddelde. De fikse stort regen die half maart viel en de warmte in de maanden erna, zorgden voor een zeer krachtige groei van de druif. Aan het begin van mei kwam er een drogere periode die tot eind augustus duurde.  Gelukkig konden de wijnstokken putten uit de overvloedige reserves aan grondwater, opgebouwd uit de vorige winter, waardoor de trossen ontwikkeld en gerijpt zijn in ideale omstandigheden. Véraison (kleur verandering van de druif) trede in eerder dan normaal op, namelijk al op 15 juni. Milde weersomstandigheden in juni en juli werden alleen onderbroken door een hittegolf in de tweede helft van juni. Augustus was warm en droog, met een perfect getimede regenval op 21 augustus en 1 september om hiermee een uitstekende rijping van het seizoen af te ronden. Hierdoor ontstond een zeer evenwichtige druif.

Quinta de Vargellas, in de Douro Superior, was de eerste van de vele Taylor grondstukken die aan het oogsten op 10 september kon beginnen. Hier, net als elders, liet het gewas hoge concentratie suiker zien welke  in evenwicht gehouden werd door een uitstekende zuurgraad. In de Pinhão vallei, begon het oogsten bij Quinta do Junco en het bovenste deel van Quinta de Terra Feita op 14 september en in het onderste deel van Terra Feita de volgende dag. De Fermentatie duurde lang, waardoor een evenwichtige en volledige extractie kon plaatsvinden. Het most gaf een intense kleur weer en krachtig karakter vanaf het begin.

Terug naar het blogoverizcht