Als u een vintage port wil drinken, komt daar de nodige voorbereiding bij kijken. U kunt het beste een dag voor het drinken van een Vintage port, de voorbereidingen treffen.

Stap 1: Fles rechtop zetten:

Als u een goede Vintage port uit uw kelder of wijnkast haalt, plaatst u deze recht op. Het liefst doet u dit 24 uur voor het openen van de fles, maar korter kan ook.

Hierdoor zakt het depot dat door de jaren heen is ontstaan, onder in de fles. Doet u dit niet, dan zal het depot in de port zweven en de port troebel maken.

Stap 2: Decanteren:

Een Vintage port heeft doorgaans vele jaren in de fles gezeten en moet wennen aan de lucht. Daarom decanteert u een fles Vintage port. U begint met het verwijderen van de kurk.

Stap 2a: Kurk verwijderen:

Kurk is een natuurproduct en wordt door de jaren heen steeds minder van kwaliteit. Zijn afdichtende eigenschappen blijft hij wel behouden, maar hij wordt broos. Bij een oude fles port zal het lastig worden om de kurk er met de kurkentrekker uit te trekken.

Een goed oplossing hiervoor is een porttang, zie ook dit filmpje:

Als u geen porttang heeft en de kurk brokkelt af, dan is dat nog geen probleem. Probeer zoveel mogelijk kurk met een kurkentrekker er uit te halen en druk restanten van de kurk voorzichtig in de fles. De kurk en eventuele kurkresten kunt u bij het decanteren met een filter eenvoudig uit de port halen.

Nadat u de kurk hebt verwijderd, kunnen we beginnen met het decanteren. Hierbij schenkt u de port vanuit de fles in een karaf, zodat de port kan “ademen”.

De duur van het decanteren hangt af van de leeftijd van de port. Houd globaal dit aan:

– Een Vintage jonger dan 7 jaar (is eigenlijk te jong): 10 tot 12 uur van te voren decanteren

– Een Vintage van 8 tot 15 jaar oud: 8 tot 10 uur van tevoren decanteren

– Een Vintage van 16 tot 25 jaar oud: 6 tot 8 van tevoren decanteren

– Een Vintage van 26 tot 35 jaar oud: 4 tot 6 uur van tevoren decanteren

– Een Vintage van 36 tot 45 jaar oud: 3 tot 5 uur van tevoren decanteren

– Een Vintage van 46 tot 60 jaar oud: 2 tot 3 uur van tevoren decanteren

– Een Vintage van 60 jaar en ouder: 1 tot 3 uur van tevoren decanteren

Tijdens dit ademen wordt de port zachter en meer open. Hierdoor is de port lekkerder om te drinken en zal hij beter tot zijn recht komen.

Stap 2 b: filteren

Een port ontwikkelt door de jaren heen depot. Dat wilt u niet in uw glas en karaf hebben. Dit kunt u op 2 manieren voorkomen.

  1. Pak een ouderwets koffiefilter en giet de port hier doorheen in de karaf. Giet langzaam en laat het laatste bodempje met depot achter in de fles.
  1. Gebruik één van de trechters met filter uit ons assortiment. Hier ook als tip; laat het laatste bodempje achter in de fles.

Belangrijk is wel, dat de fles minimaal een aantal uur rechtop heeft gestaan, zodat het bezinksel heeft kunnen zakken.

Voorbeeld van een trechter met filter

Nadat de port voldoende tijd in de karaf heeft gestaan, is hij klaar om te drinken!

Bekijk onze accessoires voor het decanteren hier