Wat is het verschil tussen een Colheita en een Vintage port?

Flessen Colheita port en Vintage port hebben beide jaartallen maar zijn totaal verschillende soorten port. In dit blog beantwoorden we daarom de vraag wat het verschil is tussen een Colheita port en een Vintage port.

Beide ports zijn premium port dus port van de hoogste kwaliteit. Het belangrijkste verschil tussen de beide ports is dat de Colheita port een houtgerijpte-port (Tawny stijl) is en de Vintage port een fles-gerijpte port (Ruby stijl).

Colheita port

In de Douro vallei en in Porto (Vila Nova de Gaia) liggen veel vaten port te rijpen. Deze vaten zijn ongeveer 500 liter groot en liggen op elkaar gestapeld te wachten om de port die er in zit te laten rijpen. Als er voldoende vraag uit de markt is of als de port voldoende gerijpt is en de kwaliteit als uitstekend wordt bestempeld, zal een porthuis de port uit deze vaten gaan bottelen. De port is dan gereed voor consumptie en zal in de fles niet verder rijpen. Een Colheita port kan je nog vele jaren bewaren in een kelder of wijnkast, maar de kwaliteit verandert verder niet meer.

Hoe lang moet een Colheita port rijpen?

Een port mag pas Colheita port heten als deze minimaal 7 jaar in vaten heeft gerijpt. De rijping in houten vaten zorgt voor een zachtere en complexere smaak. Daarbij zorgt de poreusheid van het vat voor contact met de lucht waardoor de port geleidelijk oxideert. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe langer een port op houten vaten ligt, hoe beter deze is.

Op een fles Colheita port staan sinds de jaren 70 altijd twee jaartallen. Namelijk het jaartal van de oogst op de voorkant van de fles en het jaartal waarin hij gebotteld is op de achterkant. Het kan best zijn dan je twee flessen met het zelfde jaartal op de voorzijde ziet, maar een verschillend bottelingsjaar op de achterzijde. Kies dan altijd de fles met het meest recente bottelingsjaar want deze heeft het langst gerijpt in de houten vaten.

De Angels Share

Wellicht heeft u wel eens van de term Angels Share gehoord, maar wat is dat? Bij de rijping in de houten vaten verliest de port jaarlijks ongeveer 2% van zijn volume door oxidatie. Het verdampt dan door het contact met de lucht, Dus als je twee vaten met port vult, heb je na 25 jaar nog de hoeveelheid van één vat over. Dat is één van de redenen waarom oude port niet alleen beter is, maar ook duurder.

Vintage port

Vintage port rijpt twee tot drie jaar bij de porthuizen in grotere vaten en wordt alleen van de beste druiven van de beste jaren gemaakt. De port is daardoor nog jong en krachtig als hij gebottled word. Een Vintage port moet dus verder rijpen in de fles en wordt dan ook nog steeds beter van kwaliteit.

De kurk is de belangrijkste reden waarom een Vintage port op gegeven moment gedronken moet worden. Een goede kurk sluit een fles Vintage port niet langer dan ongeveer 50 tot 60 jaar goed af, maar kan voor de tijd al gaan lekken. Wij adviseren daarom de Vintage port niet te lang te laten liggen.

Lekkende flessen
De kurk is te oud en de flessen zijn gaan lekken

Wat zijn de beste Vintage port jaren?

De kwaliteit van een Vintage port wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het oogstjaar. Wij hebben daar al eens een overzicht van gemaakt en dat vindt u hier.

Terug naar het blogoverizcht